Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Százmilliókat spórolhat a Wolt és a Foodpanda azzal, hogy katába kényszeríti a munkavállalóit

888.hu

2022.07.20. 14:40

Jó biznisz a Woltnak és a Foodpandának, hogy a futáraikat nem bejelentett alkalmazottként, hanem katás vállalkozóként szerződtetik. Mi a közös még a két cégben? Mindketten támogatják a gazdaság kifehérítése ellen tüntetőket, hívja fel rá a figyelmet az Adatradar – írja az Origo.

 

Az Adatradar emlékeztet, a pandémiás évek számos vállalkozást sodortak nehéz gazdasági helyzetbe, de az elmúlt éveknek akadtak nagy nyertesei is. Közéjük tartoznak azok a gazdasági társaságok, amelyek eleve élelmiszerek házhoz szállításával foglalkoztak, vagy a COVID-járvány hatására hoztak létre futárszolgálatot és bővítették ki működési körüket, portfóliójukat. Ilyen például a Wolt és a Netpincér örökébe lépő Foodpanda: mindkét cég ezreket foglalkoztat – és az is közös bennük, hogy a kiszállítóik a katás változások elleni tüntetések aktív szereplői lettek az elmúlt napokban. De miért? És ki tehet erről?

 

A Wolt Magyarország Kft.-nek jelenleg 125 alkalmazottja van az Opten adatai szerint, bár 2019 végén még csak 20 fővel dolgoztak. Az itt feltüntetett alkalmazottak viszont bizonyára nem a futáraik, hiszen erre a feladatkörre köztudottan egyéni vállalkozókat keresnek, ahogy ez az ügyvezető tavaly év eleji nyilatkozatából is kiderül. Eszerint a futárpartnerek alvállalkozók, és számuk már több mint 1 évvel ezelőtt elérte a 4 ezer főt. A cég 2020-as beszámolójából az derül ki, hogy a tárgyévben több mint 3,3 milliárd forint árbevételre tettek szert. Mindezt úgy, hogy a bérköltség nem érte el a 250 millió forintot, míg az eladott (közvetített) szolgáltatások, azaz jelen esetben a futárköltségek értéke 2,1 milliárd forint volt. Ezenfelül további 650 millióért vett még igénybe szolgáltatásokat a vállalat – ennek az összegnek több mint felét hirdetéssel kapcsolatos költségek tették ki, de a marketingköltségek is meghaladták a 95 millió forintot. Mindösszesen 25,5 millió forint körüli adózott eredményre tett szert a Wolt magyarországi vállalata 2020-ban.

A cikkekben fellelhető adatok alapján a Wolt futárainak száma hónapról hónapra változott, de átlagosan 2,5 ezer fő körül lehetett 2020-ban. A vállalat beszámolójával összehangolva azt kapjuk, hogy 1 futár átlagosan 70 ezer forintot kapott a cégtől havonta. Ez akkor érhette meg a kiszállítónak, ha félállású katásként 25 ezer forint adót kellett fizetnie. A cég szemszögéből, ha bruttó bérként kellene kifizetnie a futárok díját, nem pedig szolgáltatásként, akkor további 13 százalék szocho fizetési kötelezettsége keletkezne. Ilyen számok mellett több mint 270 millió forintot spórolhatott meg a cég azzal, hogy alvállalkozókkal dolgozik, az állam pedig összességében legalább 220 millióval járhatott rosszabbul.

 

A Foodpanda esetében a 2021. évi adatok is elérhetőek, számukra árbevétel tekintetében kimagasló volt ez az időszak, több mint 18 milliárd forintot realizáltak ezen a soron. Náluk már kicsivel az eladott szolgáltatások értéke fölé kúszott a nagyjából 250 alkalmazottra jutó 1,8 milliárdos bérköltség, a több mint 12,5 milliárd igénybe vett szolgáltatás azonban szintén tartalmazhatott a futárok felé elszámolásra kerülő összegeket, hiszen furcsa lenne, ha ők a 4500 futárpartnerüket kevesebből ki tudnák fizetni, mint a versenytársuk. A beszámolójuk kiegészítő melléklete megerősíti az előző gondolatot, itt 6,5 milliárd forintot tüntetnek fel a futárszolgáltatás költségeként. A Wolt esetében megkezdett gondolatmenetet követve, itt a vállalat 845 millió forintot spórolt meg az alkalmazottakon, az államot pedig akár 1,7 milliárddal is „megrövidíthette”.

 

Érdemes megemlíteni, a Wolt és a Netpincér egy korábbi futára portálunk megkeresésére azt mondta: a felvételi beszélgetésen

 

egyik cég sem ajánlott neki bejelentett állást, a foglalkoztatásának alapfeltétele volt, hogy katás vállalkozó legyen. Ez viszont felveti a bújtatott foglalkoztatás gyanúját.
Bizonyosan nem csendesülnek el egyhamar a kata-módosításokat övező viták, de – ahogy a fenti példa is mutatja – kétségtelen, hogy elkerülhetetlenné tették a szigorításokat a forrásokban bővelkedő vállalatok pénzügyi trükközései a háborús válsághelyzetben – írja az Origo.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére