Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szigorították a plakáttörvényt

Pörge Béla

2017.06.23. 13:26

A településkép védelmérõl szóló törvény módosításával szigorította az Országgyûlés a politikai reklámok kihelyezését pénteki rendkívüli ülésén.

Az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabály módosítását 123 igen és 68 nem szavazattal fogadta el a parlament. A parlamenti többség előzőleg a törvényalkotási bizottság feles többséget igényló módosítóit is ugyanezzel az aránnyal fogadta el, a maradék kétharmados részek viszont nem mentek át.

Az új passzusok előírják a kötelező listaáras plakáthely-beszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek, továbbá a plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi.

A törvény célja a teljes transzparencia biztosítása és a korrupció csökkentése a költségvetési szervek és a hatálya alá tartozó jogi személyek által megrendelt plakátkampányok átláthatóvá tételével.

A törvény előzménye, hogy a Népszava kiderítette, hogy a Jobbik bőven áron alul vásárolt plakáthelyeket Simicska Lajostól. A párt egyébként az Alkotmánybírósághoz fordult.

A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki. A módosítások a járműveken elhelyezett hirdetésekre is vonatkoznak, a korábban megkötött szerződések szerint pedig július 15-ig helyezhetők ki plakátok.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére