Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: a magyar gazdaság képes a helytállásra még a legnehezebb körülmények között is

888.hu

2022.02.18. 18:00

Az elmúlt tizenkét év patrióta gazdaságpolitikája nyomán megerősödtek annyira a magyar tulajdonban lévő vidéki vállalatok, hogy a válságot is képesek voltak a maguk javára fordítani – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sárospatakon.

 

A tárcavezető a Weinberg '93 Kft. építőipari vállalat új sárospataki csarnoképületének átadásán hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány gazdasági kihívásaira adott magyar válasz egyértelműen sikeresnek bizonyult, a hazai cégek ott vannak az új korszak legnagyobb nyertesei között.
Kijelentette, hogy az eredmény önmagáért beszél, ugyanis tavaly soha nem látott ütemben nőtt a gazdaság, s a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény rekordja is megdőlt.
Ennek kapcsán pedig aláhúzta, hogy ha a kormány az ellenfeleire hallgat, és segély alapú pénzosztásba kezd a beruházások ösztönzése, a munkanélküliség megelőzése helyett, akkor ez nem lett volna lehetséges. „Ha két évvel ezelőtt nem álltunk volna bele ebbe a vitába (...), akkor ma Magyarország nagyon mély szakadék alján lenne” – fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az új világgazdasági korszakban azok lesznek sikeresek, akik munkában tartják az embereiket, növelik a kapacitásaikat, elég bátrak ahhoz, hogy belevágjanak a kanyarban előzés manőverébe.

 

„A magyar gazdaság bizonyította, hogy még a legnehezebb körülmények között is képes a helytállásra” – mondta.
A magyar tulajdonú Weinberg '93 Kft. beruházásának értéke 637 millió forint, amelyhez az állam 282 millió forinttal járult hozzá, így segítve 140 munkahely megőrzését.
A miniszter rámutatott, hogy a fejlesztés nyomán negyedével fog nőni a cég kivitele, ami rendkívül fontos az alapvetően exportorientált magyar gazdaság szempontjából.
Kiemelte, hogy az építőipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, amelynek teljesítménye 2017 óta meredeken emelkedik. Szavai szerint bár 2020-ban ezt a lendületet valamelyest megtörte a járvány, tavaly már ismét 13 százalékos növekedést produkált a 380 ezer embernek munkát adó szektor, amelynek termelési értéke így elérte az 5400 milliárd forintot.

Végezetül pedig arról is beszámolt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a járvány ellenére hatvan vállalat élt a kormány beruházásösztönzési támogatásával. Az ennek keretében összesen 55 milliárd forint értékben megvalósuló fejlesztésekhez az állam 18 milliárd forinttal járult hozzá, így segítve több mint 31 ezer munkahely megőrzését a megyében.
A generálkivitelezéssel és acélszerkezet-gyártással foglalkozó Weinberg '93 Építő Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2700 négyzetméteres új gyártócsarnokkal a teljes fedett, daruzott gyártófelület közel 14 200 négyzetméterre bővült. Az új gyártócsarnok egy felsőportálos hegesztőrobot-rendszernek is helyet ad. A hegesztőrobot kiemelten alkalmas infrastrukturális és energetikai, hegesztett acélszerkezetek gyártására. Beszerzése a Magyar Multi Programban valósult meg.
A nyilvános cégadatbázis szerint a társaság nettó értékesítési árbevétele 19,8 milliárd forint volt 2020-ban, az előző évi 20,6 milliárd forint után. A vállalat 2,48 milliárd forint adózott eredményt ért el 2020-ban, míg 2019-ben 2,5 milliárd forintot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére