Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: A nukleáris energia kivételt tud képezni a túlideologizált érzelmi alapú viták alól

888.hu/MTI

2022.10.26. 15:46

A nukleáris energia talán kis kivételt tud képezni a túlideologizált, érzelmi alapú viták alól és a szektor a kelet-nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlen maradt – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miniszteri szintű konferenciájára érkezve hangsúlyozta, hogy Európa minden idők legsúlyosabb energiaellátási válságával néz szembe az ukrajnai háború és az „elhibázott” szankciós válaszok miatt.

A jelenlegi helyzetben így azok az országok tudnak a legstabilabban helyt állni, amelyek képesek maguk megtermelni az általuk felhasznált energia jelentős részét. Márpedig Magyarország esetében ez főként nukleáris reaktorokkal lehetséges, ezért is fontos a paksi bővítés, amelynek keretében az atomerőmű kapacitása 2000 megawattról 4400-ra fog nőni – húzta alá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban és években a kormány hatalmas vitákat folytatott az Európai Unióban annak érdekében, hogy megszűnjön a negatív diszkrimináció a nukleáris energiával szemben, azt a megújuló forrásokkal egyenlő feltételekkel kezeljék, illetve a szektor mentességet kapjon az Oroszországgal szembeni szankciók alól.

Mindkét cél teljesült, így nem érinti semmilyen korlátozás a paksi beruházást, amely valódi nemzetközi projekt, mivel bár a fővállalkozó az orosz Roszatom, a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok, így az amerikai General Electric, a francia Framatome és a német Siemens szállítják – emlékeztetett.
Majd hozzátette, hogy a nap folyamán találkozik a General Electric vezetőivel, a Siemens képviselőivel nemrég Németországban tárgyalt és hamarosan egyeztetni fog a Framatome vezetőivel is Franciaországban.

A miniszter közölte, ez példázza azt is, hogy a nukleáris energia „a kelet-nyugati együttműködés olyan szelete, amely valamennyire még sértetlenül megmaradt”.

 

A nemzetközi viták ésszerűtlen, túlideologizált és érzelmi alapokra helyezése alól talán a nukleáris energia pici kivételt tud jelenteni, a paksi atomerőmű maga erre egy bizonyíték.”

- fogalmazott.

 

Kiemelte: a nukleáris energia olcsó, biztonságos és környezetbarát energiaforrás, utóbbit jól mutatja, hogy a két tervezett új paksi blokk építésével évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

Végül pedig figyelmeztetett: „ma már mindenkinek be kellene látnia, akinek csak egy kis józan esze még maradt, hogy nukleáris energia nélkül nem lesz energiabiztonság Európában, nukleáris energia nélkül nem lesznek megfizethető energiaárak Európában és nukleáris energia nélkül Európa nem tudja majd teljesíteni zöld célkitűzéseit.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére