Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Olyan kihívásokkal szembesülünk, amilyenekkel a mi nemzedékünk még nem szembesült

888.hu/MTI

2022.03.09. 11:45

„Amikor Brüsszelben az energiaellátás terén Magyarország érdekeit képviseljük, akkor Szerbia érdekeit is képviseljük” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szerbiai Adasevci mellett a teljesen magyar tulajdonú UBM csoport új szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkőletételénél.

 

Szijjártó Péter úgy vélte, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy az energiaellátás terén is vannak regionális realitások.

Ezek a realitások az infrastruktúrából és a fellelhető földgázforrásokból fakadnak. Térségünkben jelenleg az Oroszországból érkező földgáz és kőolaj meghatározó. (...) Éppen ezért nem fogadhatunk el olyan intézkedéseket, amelyek aránytalanul nagy terhet raknának Magyarországra, a magyar emberekre, Szerbiára, a szerb emberekre”

– fejtette ki a tárcavezető.

 

A külgazdasági és külügyminiszter beszédben kitért arra, hogy a mai világban a biztonság kérdése felértékelődik, „így az élelmiszerellátás és az energiaellátás biztonsága is rendkívüli jelentőséggel bír”.

Leszögezte: Magyarország nem engedi meg, hogy a saját polgárai fizessék meg a szomszédban zajló háború árát.

 

Ezért intézkedéseket hoztunk Magyarország élelmiszerellátási és energiaellátási biztonságának szavatolására is. Kiviteli korlátozást léptettünk életbe a gabona területén, és a kormány kiemelt támogatást biztosít a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknak”

– mondta.

 

Kiemelte, hogy az utóbbi két év nagyon nehéz volt a térség számára, és amikor már úgy tűnt, hogy az egészségügyi nehézségeket, a világjárványt és az annak következtében kialakult gazdasági válságot kezelni tudják, a szomszédságban háború tört ki.

Olyan kihívásokkal szembesülünk, amilyenekkel a mi nemzedékünk még nem szembesült, és azt hittük, nem is fogunk”

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a magyar emberek nem akartak és nem akarnak háborút, hanem békét akarnak, és ezt a szerbek is meg tudják érteni.

 

Szijjártó Péter szerint, „ha vannak nemzetek ebben a térségben, akik kellőképpen tudják értékelni a béke jelentőségét, akkor azok a szerbek és a magyarok”. Mint mondta, „szerbek és magyarok büszkén állíthatjuk, hogy példát tudunk mutatni a világnak abban, hogyan kell ellenségeskedésből békét teremteni, és hogyan kell nemzeti közösségeket konfliktusforrás helyett erőforrásként kezelni”.

Úgy vélte, a politikai vezetőknek ezért sokat kellett tenniük. „Szükség volt önuralomra, szükség volt bátorságra, nehéznek tűnő, felelősségteljes döntések meghozatalára, és kölcsönös tiszteletre, a magyar és a szerb vezetők ezeket felvállalták, és az eredmény nem is maradt el” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Kiemelte, hogy ebből a történelmi békéből mindkét ország, mindkét nemzet és mindkét gazdaság nagyon sokat profitál, a két ország gazdasága stimulálja, segíti egymást.

Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulunk egymás energiaellátásának biztonságához. Büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb magyar vállalatok itteni beruházásai segítettek Szerbiának abban, hogy az ország tavaly rekordnövekedést tudott felmutatni. (...) Büszkék vagyunk arra, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési programban több mint 14 ezer vállalkozásnak adtunk támogatást, és büszkék vagyunk arra, hogy tavaly 4 milliárd eurós rekordot ért el a két ország közötti kereskedelmi forgalom”

– mondta.

 

A takarmánykeverő üzemmel kapcsolatban kifejtette, hogy egy 9,3 milliárd forintos beruházásról van szó, amelyhez a magyar kormány 2,3 milliárd forintos támogatást biztosít. Ezzel a vállalat termelési kapacitása évente meg fogja haladni az egymillió tonnát, és új exportpiacokat is meg tud majd hódítani. Emellett szerbiai beszállítókkal dolgoznak majd, és száz új munkahelyet teremtenek. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a beruházásból tehát mind a magyar, mind a szerb gazdaság ismételten profitál.

 

Aleksandar Vucic szerb elnök köszönetet mondott Magyarország támogatásáért. Emlékeztetett arra, hogy hét évvel ezelőtt, amikor a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja elkezdődött, akkor sem gördített akadályt a magyar vállalatok szerbiai befektetései elé. Mint mondta, minden segítség jól jön, és a gazdaságfejlesztési programból Szerbia is profitál. Hozzátette, ahogyan Magyarország kiáll Szerbia mellett, úgy Szerbia is kiáll magyar szövetségesei mellett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére