Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország előrelépett az energiaellátás diverzifikálásában

888 / MTI

2020.12.01. 11:50

A külügyminiszter szerint az energiaellátás kérdése a kelet-közép-európai régióban mindig kritikus ügynek számított.

Magyarország jelentőset lépett előre az energiaellátás diverzifikálásában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a harmadik Budapest Energy Summit nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében.

Szijjártó Péter hozzátette: az energiaellátás kérdése a kelet-közép-európai régióban mindig kritikus ügynek számított, a régió országai számos erőfeszítést tesznek és tettek az energiaellátásuk diverzifikálására. Az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés a régióban. Az infrastruktúra pedig történelmileg meghatározott, a nyugat–keleti irányú hálózatok sokkal fejlettebbek, mint az észak–déliek, ezzel a kérdéssel foglalkozni kell – húzta alá.
Kiemelte:

A nemzeti energiamix része lesz a cseppfolyósított gáz, januártól elkezd üzemelni Horvátországban, Krknél az a terminál, amely cseppfolyósított gázt képes fogadni. Magyarország 2021. január 1-jétől évente egymilliárd köbméternyi kapacitást lekötött.”

Ez tette lehetővé, hogy az első nem orosz forrású, hosszú távú gázellátásról szóló szerződést alá tudták írni a Shell-lel – mondta, kiemelve: a cseppfolyósított gáz jelentősen hozzájárul az ország energiabiztonságához.
Kitért arra, hogy a Paks2 beruházás jól halad, a kormány elkötelezett a tiszta, biztonságos, hatékony és modern energia-előállítás mellett. A kormány visszautasítja azt az álláspontot, amely a nukleáris energiát diszkriminálja. A nukleáris energia nélkül lehetetlen elérni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására vonatkozó célkitűzést – jelentette ki.

Kifejtette, hogy Magyarország elkötelezett a közös uniós célkitűzések mellett. Hazánk a világ azon 21 országa közé tartozik, amely növelte a gazdasági teljesítményét, miközben a szén-dioxid-kibocsátását csökkentette az elmúlt évtizedben.
A villamosenergia-ellátásban is történt előrelépés: két új szlovák villamosenergia-hálózati összeköttetés (interkonnektor) létesül jövőre, és elindult a végső fázis kivitelezése a Szlovénia és Magyarország közötti interkonnektornál. Ezek a beruházások még jobban egységesítik és hatékonyabbá teszik a régió villamosenergia-piacát – mondta.

Kitért arra is, hogy elkezdték annak az 50 kilométeres csővezetéknek az építését a szerb–magyar határon, amely a déli gázfolyosóhoz, így az azerbajdzsáni, közép-ázsiai gázhoz biztosít hozzáférést, valamint a görög LNG-gázhoz.
Reményét fejezte ki, hogy a magyar energiaellátás diverzifikálásának irányába tett lépések nemcsak a régióban, hanem azon túl is pozitív hatást gyakorolnak. Az egyeztetéseknek pedig a miniszter szerint kiváló terepe a harmadik Budapest Energy Summit nemzetközi konferencia.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére