Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Sorost a víziója miatt kritizálja a magyar kormány

888.hu

2019.02.21. 16:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jerusalem Post címû izraeli lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormánynak Soros György nézeteivel van problémája, nem pedig a milliárdos származásával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jerusalem Post című izraeli lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a magyar kormánynak Soros György nézeteivel van problémája, nem pedig a milliárdos származásával.

A legfőbb probléma Soros Magyarországra és Európára vonatkozó víziójával van, de zsidó származásával nincs – mondta a tekintélyes izraeli lapnak adott interjújában Szijjártó.

Amikor nekünk vitánk van Soros Györggyel, annak semmi köze az ő vallásához. Az nem érdekel minket. A víziói jobban foglalkoztatnak bennünket – és neki teljesen más víziói vannak Európa és Magyarország jövőjéről, mint nekünk"

– mondta Szijjártó.

Amikor Soros nyilvánosságra hozta elképzeléseit és vitába szállt a magyar kormánnyal, akkor mi is reagáltunk – emelte ki a miniszter. Szijjártó egyben azt is cáfolta, hogy Orbán Viktor antiszemita kampányt folytatna Soros ellen. Ez a vád gyakran előkerült az utóbbi időben a kormányfő bírálóinak körében.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte azt is, hogy a kormány büszke lehet a teljesítményére, amikor az antiszemitizmus elleni harcról van szó.

Zéró toleranciát hirdettünk az antiszemitizmus ellen. Igazán büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon található Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége [...] ha Budapestre jössz, akkor megtapasztalhatod a pezsgő kulturális életet és azt is, hogy nincs szükség őrökre és fegyverekre a zsinagógák és a kulturális események biztosításához"

– emelte fókuszba a biztonságot, Magyarország egyik alapértékét.

A készülőben lévő budapesti Sorsok Házával kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy a projekt körüli vitákat úgy oldották meg, hogy a magyar és az izraeli kormányfő felállított egy-egy csapatot mindkét ország részéről, akiknek megállapodásra kell jutnia a holokausztmúzeummal kapcsolatban.

Számunkra fontos, hogy minden oldalról az érintettek számára megfelelően közelítsük meg a kérdést – mondta Szijjártó. Emellett arról is beszélt, hogy a magyar állam nem próbál egyenlőségjelet tenni a nácizmus és a kommunizmus közé – amelyet sokan a holokauszttagadás egy fajtájának tekintenek. A miniszter szerint az a közös a két rendszerben, hogy mindkettő alatt milliók szenvedtek, ám a két totalitárius diktatúrát külön kell bemutatni.

Szijjártó Péter az "illiberális demokráciát" kritizáló kijelentések kapcsán Orbán Viktort idézte.

Ebben a tekintetben van egy nagyon elfogult és igazságtalan megközelítés Európában, amely szerint ha nem a liberálisok nyerik a választásokat, akkor az egész ország antidemokratikussá válik. Ebben az értelemben Magyarország illiberális, mivel nem a liberálisok kormányoznak – emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, hogy látható az a jelenség, hogy ha konzervatívok, kereszténydemokraták vagy jobbközép pártok nyerik a választást, akkor azonnal megszűnik a demokrácia – mivel nem a liberálisok nyertek. Ám a nyertes személyéről a nép dönt, és a demokrácia arról szól, hogy tiszteletben kell tartani a nép döntését.

És ha a nép minket támogatott, az ezt megelőző választáson is kétszer kétharmados többséget szereztünk, akkor ezt tiszteletben kell tartania mindenkinek, még a liberálisoknak is"

 – mondta Szijjártó.

Diplomáciai szempontból a miniszter Izraelt "barátnak és stratégiai partnernek" nevezte, az EU-ban, az ENSZ-ben pedig Magyarország azért fog küzdeni, hogy Izrael "igazságos és kiegyensúlyozott" bánásmódban részesüljön.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére