Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szilágyi Péter: Magyarország minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösségnek

888.hu, MTI

2022.09.03. 16:40

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján működjön az óvodától a felsőoktatásig terjedő anyanyelvi oktatási rendszer – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kárpátaljai magyar iskolák tanévnyitó ünnepségén.

 

A kárpátaljai magyar iskolák hagyományos tanévnyitó ünnepségének idén az Ungvár közelében fekvő Kisgejőc református temploma adott otthont. Szilágyi Péter a magyar iskolák tanévnyitóját egy óvatos, apró lépésnek nevezte a megszokott, békés hétköznapok felé.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetsége (KMPSZ) vezetésével a magyar iskolák pedagógusai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy állandóságot teremtsenek a gyermekek mindennapjaiba – fogalmazott. Ezt közös erővel sikerült elérni, így a háború ellenére a régió összes iskolájában elindulhatott a jelenléti oktatás – mutatott rá a helyettes államtitkár, kiemelve a pedagógusszövetség elnökének, Orosz Ildikónak ebben játszott szerepét.
A magyar kormány továbbra is közvetlenül támogatja a szülőföldjén magyar oktatásban részesülő óvodás és iskolás gyerekeket. Szilágyi Péter kijelentette, hogy „a folyamatos módszertani és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően mára elértük azt, hogy a külhoni magyar oktatás versenyképessé vált a többségi oktatással szemben”.

Szavai szerint fontos, hogy „Kárpátalja még ezekben a nehéz időkben is a béke szigetét jelentse mindazok számára, akik a kulturális vagy nyelvi különbözőségeket félretéve már generációk óta békésen, egymást segítve tudnak itt élni”.
Szilágyi Péter köszönetet mondott a KMPSZ, a történelmi egyházak, a jótékonysági szervezetek, a magyar intézmények munkatársainak a bajbajutott embereknek erőn felül nyújtott segítségért.

 

Hisszük, hogy a béke mindenki közös érdeke

– mondta a helyettes államtitkár.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kiemelte a pedagógusok szerepét a háborús menekültek ellátásában, biztosítva emellett az online oktatást a tanintézményekben. Köszönetet mondva a magyarországi karitatív támogatásért, emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai menekülteket a magyar állami támogatásból felújított, megfelelő körülményeket biztosító tanintézményekben helyezték el.
A KMPSZ elnöke a sikeres kezdeményezések között említette a Határtalanul nyári iskola programot, amelyben 64 magyar tannyelvű iskola alsótagozatos diákjai vehettek részt nyári napközis tábor formájában, ahol közösségben, játszva tanulhattak, felkészülve az idei tanévre. Emellett a magyar állam támogatásával 800 gyerek üdülhetett az Erzsébet-táborokban.

Orosz Ildikó arra szólította fel a pedagógusokat, hogy maximálisan intenzíven használják ki az őszi fagyok beálltáig tartó időszakot.
„Fogadjuk el higgadtan a helyzetet és őrizzük meg Kárpátalját a béke szigetének.” – mondta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére