Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sztáray: A kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra

888.hu

2021.11.01. 15:10

A Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusát Budapesten rendezik november 1–5. között.

 

A kormány kulcsfontosságú terepként tekint az űrkutatási programokra a gazdasági és technológiai növekedés szempontjából – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának megnyitóján Budapesten hétfőn.

Sztáray Péter úgy fogalmazott:

a kormány felismerte, hogy globális jelentősége van az űrágazatban rejlő üzleti lehetőségekre való nagyfokú összpontosításnak.

Kiemelte: az idén tették közzé az első magyar kormányzati űrstratégiát, amelynek célja, hogy rávilágítson az ágazat erősségeire, kihívásaira, és kiemelt projekteket fogalmazzon meg.

Ezek a prioritások az első magyar kereskedelmi műhold felbocsátásától és a kapcsolódó földi szegmens fejlesztésétől kezdve az űrkutatás oktatási pillérének erősítésén át az űrkutatással kapcsolatos nemzetközi kezdeményezésekben való aktívabb részvételig terjednek – mondta az államtitkár.

A stratégia fő prioritási területének nevezte az emberes űrrepülést.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett amellett, hogy kutató űrhajóst küldjön a nemzetközi űrállomásra, hogy magyar tudományos kísérleteket végezzen, és eszközöket validáljon a mikrogravitációban.

Sztáray Péter a nemzetközi partnerségek fontosságát hangsúlyozva elmondta: az Európai Űrügynökség tagjává válása, 2015 óta Magyarország megnégyszerezte az űrtevékenységre fordított költségvetését. Emellett együttműködési formákat dolgoznak ki olyan amerikai cégekkel, mint az Axiom Space, amely kijelölt partner a magyar űrhajós küldetés megvalósításában.

Az Orosz Űrügynökséggel való együttműködés még az Interkozmosz program idejére nyúlik vissza, és Magyarország már kilenc kétoldalú megállapodást kötött más országokkal is, Brazíliától Izraelig, Szingapúrtól Törökországig – tette hozzá.

Oleg Kotov, a szövetség elnöke elmondta: a koronavírus-járvány miatt rendezvényüket hibrid formában, részben az online térben rendezik meg. Céljuk tapasztalataik átadása, amivel szeretnék felkelteni az érdeklődést a magyar fiatalokban és szakemberekben az űrkutatás iránt.

Ennek érdekében a kongresszus résztvevői egyetemista és középiskolás diákokkal találkoznak Budapesten, Miskolcon, Győrben, Debrecenben és Kecskeméten.

A kongresszust megnyitó Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, kutató űrhajós arról is beszélt:

a halottak napja alkalmából a konferencia résztvevői hétfőn emlékfát ültetnek a Városligetben az elhunyt űrhajósok tiszteletére.

A megnyitót követően tartott sajtótájékoztatón Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa kiemelte: kezdetét vette a második magyar tudományos űrhajós misszió, a Hungarian to Orbit (Hunor) program toborzása, amelyre a hunor.gov.hu oldalon 2022. január 31-éig lehet jelentkezni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére