Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te kiütnél csak úgy egy vadidegent az utcán egy játék kedvéért?

Tóth Dalma

2016.08.03. 13:58

Ma a Király utcában ütöttek ki egy embert mindenféle ok nélkül. A knockout játéknak lehet köze az esethez.

Szerdán kiütöttek egy járókelőt a Király utcában, amiről felvétel is készült. A fekete susogós melegítőt viselő férfi, minden előzmény nélkül egy nagy ütéssel leterítette a fehér ruhás járókelőt a Nagymező és a Király utca sarkán. A tettest még mindig keresi a rendőrség.

Februárban egy fiatal lányt ütöttek ki egy villamosmegállóban, de az elkövetőt nem sikerült elkapni. Júniusban a Keleti pályaudvari 7-es busz megállóban ütöttek ki egy 78 éves idős asszonyt. A tettes egy 180 centiméter magas, 100 kilós harminc év körüli férfi volt. A férfi miután kiütötte az idős nénit elsétált és felszállt az 5-ös buszra. S. Kálmánt a rendőrök végül elkapták, mert egy arra bicikliző szemtanú a telefonjával lefotózta az elkövetőt, akit a hatóságoknak sikerült beazonosítaniuk.

Az áldozatoktól nem loptak el semmit, csak leterítették őket. A történet ismerős lehet, hiszen pár évvel ezelőtt Amerikában és Nagy-Britanniában hódított a knockout játék.

Az amerikai fiatalok körében népszerű volt ez az őrült játék, aminek a lényege, hogy az utcán bandákba verődve ismeretlen embereket ütnek ki. Csak egy szabály van: olyan nagyot kell ütni, hogy a járókelő egyből eszméletlenül összeessen. Az elkövetők nem válogatnak, nőket és időseket is megtámadnak. A kiütés után egyből elrohannak a tettesek, mielőtt bárki értesíthetné a rendőrséget.

Előfordult már, hogy olyan nagyot ütöttek, hogy egy nőnek eltört az állkapcsa, amit több műtéttel raktak helyre. Sajnos volt, aki belehalt az ütésbe. Olyan esetre is sor került, ahol a tettes vesztette életét, mert az áldozata fegyverével halálosan megsebesítette.

Honnan ered?

A média először 1992-ben adott hírt a knockout játékról. Az MIT-n vendégdiákként tanuló Yngve Koehler Rausteint és barátait 15-18 év közötti fiatalok támadták meg, akik előtte közvetlenül a knockout játékról beszélgettek. Raustein az összetűzésben életét vesztette.

Az USA-ban a jelentések alapján rasszista alapja is lehetett a támadásoknak. Missouriban az afroamerikai fiatalokból összeverődött bandák terrorizálták a helyi lakosokat. A bandák tagjai először egymást próbálták kiütni, majd amikor erre ráuntak, akkor áttértek az ártatlan járókelőkre.

Az egyik csoport fiatal tagjának elmondása szerint már több mint háromszáz idegent ütöttek ki, ezért Knockout Kingsnek nevezik magukat. A bandák egymással versengtek, hogy ki nyeri el a címet.

Illinois-ban jegesmedve-vadászatnak is hívják a játékot, ami az áldozatok bőrszínére utal, valamit arra, hogy úgy dőlnek el magatehetetlenül az ütés után, mint egy lelőtt medve.

A knockout konkrétabb előzménye a happy slapping a 2000-es évek közepében vált ismertté a Jackass, a Dirty Sanchez és a Bumfights című műsorok miatt. A happy slapping során hátulról megütnek valakit, az akciót pedig telefonnal rögzítik majd feltöltik a netre. Dániában és Nagy-Britanniában letöltendő börtönbüntetésre ítéltek miatta néhány fiatalt. Franciaországban, amikor még Nicolas Sarkozy volt az elnök, a happy slappinget önálló büntetőjogi kategóriává nyilvánították, valamint elrendelték, hogy adott esetben a támadásról felvételt készítő személyeket 75 ezer euró bírsággal sújthatják.

A knockout most ismert formája először 2012 októberében tűnt fel. Akkor James Addlespungert, ötvenéves középiskolai tanárt ütötte ki egy csapat fiatal. A suhancok még a lábukat is használták, hogy James biztosan eldőljön. A tanár túlélte a támadást, felépülése után pedig interjút is adott.

Az első elhíresült knockout:

Az elmúlt években lecsendesült a knockout hullám, de úgy látszik itthon néhányan az újjáélesztésén fáradoznak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére