Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tíz éve, hogy letették az első állampolgársági esküt a Kárpát-medencében

888.hu

2021.03.13. 20:30

Pénteken volt tíz esztendeje annak, hogy 2011. március 12-én, az egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően, először a Kárpát-medencében, a horvátországi magyarság akkori vezetői Mohácson, Szekó József polgármester előtt, le tudták tenni az állampolgársági esküt – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton, a kelet-szlavóniai Harasztiban, ahol újraavatták a nemrég megrongált Petőfi-szobrot.

Akkor indult meg az a történelmi folyamat, amelynek köszönhetően

ma már több mint egymillió egyszázezer magyar állampolgár él Magyarország határain kívül

– hangsúlyozta az államtitkár.

Jelezte: ahhoz, hogy a nemzeti újrakezdés éve program el tudjon indulni, az kell, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra Horvátországban és Magyarországon is, és mielőbb beoltassák magukat.

Ez kell ahhoz, hogy az élet vissza tudjon kerülni a régi kerékvágásba – emelte ki az államtitkár.
A szoboravatás kapcsán beszédében elmondta: minden gondozott magyar emlékhely bár a múltról szól, valójában a jelennek üzen: a magyarság létét hirdeti.
„Ma pedig, amikor újraállítjuk ezt a méltatlanul lerombolt emlékművet, nem kevesebbet üzenünk, mint hogy a haraszti magyarok szülőföldjükön továbbra is magyarként akarnak élni” – fogalmazott.
Potápi Árpád János megköszönte a haraszti magyarságnak a helytállását, a református egyháznak, hogy védőbástyája és megtartó ereje ma is a horvátországi közösségnek és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), hogy felkarolja és összefogja a magyarság kezdeményezéseit, nem hagyja megfélemlíteni a magyar közösséget.
Kifejtette: azt, hogy

töretlenül hisznek a horvátországi magyarság jövőjében, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a magyar kormány támogatásával indult el és valósul meg a horvátországi magyarság eddigi legnagyobb fejlesztési programja.

Új óvodák létesültek, ösztöndíjban részesülhettek a magyar nyelven tanuló diákok és pedagógusaik, megerősítették a magyar médiát, a magyar sportéletet és megújultak a magyar templomok – mutatott rá.
Bizakodásának adott hangot, hogy a járvány után újra tudják folytatni a megkezdett munkát, és újult erővel tudnak nekilátni terveik megvalósításának.
Arra kérte a horvátországi magyarokat, hogy életerejüket, magyarságukat megőrizve mutassák meg összefogásukat májusban is, amikor a magyarság újra megmérettetik az önkormányzati választásokon.

Az Árpád-korban keletkezett településen egy hónappal ezelőtt rongálták meg ismeretlen tettesek Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát. A károkat helyreállították, és a mellszobrot ünnepélyes keretek között most ismét visszahelyezték talpazatára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére