Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tizenkét év alatt több mint a duplájára nőtt a mozdonyvezetők bére

888.hu - Magyar Nemzet

2022.03.09. 13:45

Ha minden az eredeti tervek szerint halad, teljesítetlen bérigényük miatt március 10-én határozatlan idejű sztrájkba fognak a mozdonyvezetők. A háborús időszakban megkezdődő munkabeszüntetés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a mozdonyvezetők bére az idei tízszázalékos emeléssel 2010-hez képest megduplázódott. A majdnem nyolcszázezer forintos havi keresetük bőven túllépi az országos átlagot. Mindezt úgy, hogy a mozdonyvezetők tavaly több jogcímen is százezres nagyságrendű extra juttatásokat kaphattak – írja a Magyar Nemzet.

 

A mozdonyvezetők érdekképviselete február elején jelentette be, hogy március elejére határozatlan idejű sztrájkot hirdet, mivel a szakszervezet álláspontja szerint a tavalyi reálkereset-csökkenésüket kompenzálnia kellene a MÁV-nak. Az akciót az eredeti tervek szerint március 10-én kezdik.

A sztrájk a munkavállalói érdekek érvényesítésének egyik utolsó, ennek megfelelően igen drasztikus eszköze, így a mostani akció alapján bárki azt gondolhatja, hogy meglehetősen rosszul keresnek itthon az egyébként felelősségteljes feladatot ellátó mozdonyvezetők. A hivatalos béradatok azonban egészen mást mutatnak.

Mint a Mediaworks Hírcentruma megtudta, a mozdonyvezetők átlagos keresete 2010-ben 354 ezer forint volt. Ez idénre 776 ezer forintra emelkedett, vagyis tizenkét év alatt több mint a duplájára nőtt a juttatásuk. A havi nyolcszázezret megközelítő bér jócskán felülmúlja az országos átlagkeresetet.

 

Érdemes a bérek ügye miatt meghirdetett sztrájk kapcsán egy másik szempontra is kitérni. A MÁV-nál tavaly nyáron, vagyis nagyjából fél éve írtak alá egy hároméves bérmegállapodást. Eszerint idén január elsejétől tíz százalékkal nőtt a MÁV–Volán-csoport mintegy 56 ezer munkavállalójának keresete, vagyis nemcsak a 2500 mozdonyvezető, hanem a többi 53 500 munkatárs is ilyen növeléssel számolhatott. A Mediaworks Hírcentruma úgy tudja, a béremelés egységes mértéke a szakszervezetek kérésére került a bérmegállapodásba.

Mint sok cégnél, az állami közlekedési vállalatcsoportnál is vannak külön juttatások. A bérmegállapodásban foglaltakat egészítette ki 2021-ben összesen 415 ezer forint lojalitási és 300 ezer forint Szép-kártya-juttatás. Mint megtudták, a mozdonyvezetők közel 90 százalékának járt további külön kifizetés a tavalyi évhez kapcsolódóan, 120–160 ezer forint.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére