Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is a magyarok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat Európában – itt vannak a részletek!

888.hu - Origo

2022.10.11. 18:00

A magyarok továbbra is a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedéstől, ez derült ki egy friss felmérésből. Van olyan európai ország, ahol áramért a magyar árak hétszeresét, a gázért pedig a tizenhétszeresét kell fizetni. Szeptemberben több európai városban is brutálisan megemelkedett a gáz és az áram ára, a magyar családok azonban – az augusztusban bevezetett változásokkal együtt is – példátlanul alacsony áron jutnak energiához – írta meg az Origo.

 

A lap közli, hogy az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) európai fővárosok szeptemberi rezsidíjairól készített felmérést. Ebből kiderült, hogy egyetlen hónap alatt brutálisan emelkedtek az energiaárak az EU országaiban.

 

Az észteknél egyetlen hónap alatt 88 százalékkal nőtt a gáz ára, míg a svédeknél 47 százalékkal az áram ára.

 

A felmérés szerint a legjelentősebb áramár-emelkedés a svéd (47%), az észt (41%), a német (23%) és a cseh (23%) fővárosban volt. A földgáz ára pedig az észt (88%), az osztrák (36%) és a holland (23%) fővárosban emelkedett meg a leginkább.

 

 

A magyar családok továbbra is védve vannak

A magyar fogyasztók rezsiköltségei ezzel szemben szeptemberben sem emelkedtek a rezsicsökkentésnek köszönhetően. Az adatok azt mutatják, hogy

a rezsicsökkentés nemcsak az átlagfogyasztásig, hanem még jóval afölött is védelmet nyújt a háztartásoknak, ugyanis a lakossági piaci ár is a legolcsóbbak közé tartozik Európában.

 

Az átlagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat: 2,53 eurocentet kWh-ként.

 

Pozsonyban a magyar ár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a 17-szeresét fizeti a lakosság a gázért.

 

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

 

 

 

Az áramért a második legalacsonyabb árat fizetik a magyar családok. Az áram ára hazánkban 9,22 eurocent/kWh) a rezsivédett árkategóriában, tehát az átlagfogyasztásig.

 

Pozsonyban ennek a dupláját, Párizsban és Madridban ennek a háromszorosát, Londonban a négyszeresét, Prágában az ötszörösét, Rómában, Berlinben és Brüsszelben ennek a hatszorosát, Amszterdamban a hétszeresét fizetik az áramért a családok.

 

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felméréséből az is kiderült, hogy még azok a háztartások is, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak az átlagfogyasztásnál, azok is csak 10,63 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére