Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is brutális drágulás jellemzi a magyar ipart, de már látszódnak a fordulat jelei

888.hu

2023.01.05. 10:00

Ilyet is rég láttunk az iparban: mérséklődött az áremelkedés.

 

2022 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 37 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 63,7, az exportértékesítésé 23,4 százalékkal magasabbak voltak. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 1,6 százalékkal növekedtek, míg az exporté 2 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 0,8 százalékkal mérséklődtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberhez képest viszont a drágulás üteme mérséklődött, akkor átlagosan 41,7 százalékkal nőttek az árak, azon belül a belföldi értékesítés árai 67,7 százalékkal, az exportértékesítésé pedig 28,4 százalékkal. A havi adatokat visszanézve, utoljára a nyár közepén volt a 37 százalékos áremelkedési ütem, azóta csak ennél magasabbakat mért a KSH.

Mint írták, a belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt.

Novemberben a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 35,6, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosítása következtében – 131 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 82,9, a beruházási javakat gyártókban 16,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 39,4 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 23,4 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,6, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban 59,0 százalékos volt a drágulás.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére