Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is jönnek az Erasmus pénzek – sikerült megállapodni Brüsszellel

888.hu

2023.01.25. 19:20

Kedvező hírekről számolt be Navracsics Tibor, miután az Erasmus- és a Horizont-források ügyében tárgyalt szerda délután Marya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint két nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban – írja a Magyar Nemzet.

 

„A mai tárgyalás során megállapodtunk az Európai Bizottsággal abban, hogy nem fenyegetheti veszély az Erasmus program folytatását. Annak a 180 ezer magyar diáknak, akik alapítványi fenntartású egyetemekre járnak, nem kell attól tartaniuk, hogy kiesnek az Erasmus programból. Mind a finanszírozás, mind az együttműködés zökkenőmentes lesz a továbbiakban is.”

– nyilatkozta brüsszeli sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor. Magyarország területfejlesztési minisztere elmondta, mindez vonatkozik a Horizont Európa programra is. Hozzátette, ők is folytathatják megkezdett munkát, és a jövőben pályázhatnak.

 

„Növeljék a bizalmat”

Mint ismert, két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A téma az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar részvétel volt.

 

Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel.

 

Többek között azért, mert a kuratóriumokban politikusok is ülnek és ez összeférhetetlenséget jelent. Navracsics Tibor azt kérte a két jelenlevő biztostól, és rajtuk keresztül az az Európai Bizottságtól, hogy világos kommunikációval erősítsék meg az elhangzottakat, és növeljék a bizalmat a programokkal kapcsolatban.

 

Az Európai Bizottság megfogalmazta aggályait

Az Európai Bizottság megítélése szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok. „Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani.” – jelentette ki a miniszter.

 

Hozzátette, hogy ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

 

Navracsics úgy fogalmazott, hogy a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni.
„Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni.” – mondta a várható időzítésre. Azt is megjegyezte, hogy ha kell, akkor ő hetente el tud jönni egyeztetni Brüsszelbe. Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban egyébként 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére