Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erről beszélt Orbán Viktor Tusványoson

Bokor Gábor, Nagy Gábor, Kozma Zsuzsi

2019.07.27. 09:30

Kövesd percről percre tudósításunkat Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői előadásáról!

 

FONTOS:

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke évről évre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén mondja el,

  • mit gondol a világban zajló folyamatokról,
  • merre van az előre a Kárpát-medencei magyarságnak,
  • és hogy mit hoz a jövő Közép-Európának.

Ezek azok a politikai diskurzusok, ahol a kormányfő kötetlen formában meséli el,

  • miért kell megőriznünk identitásunkat,
  • miért kell összefognunk szomszédainkkal,
  • miért kell megvívnunk a csatáinkat Brüsszellel.

A 888 élőben, a helyszínről közvetíti a kormányfő előadását. Tartsatok velünk! Kövessetek minket!

EZ TÖRTÉNIK:

11:52 – A kormányfő beszédéről hamarosan egy külön beszámolóval jelentkezünk!

11:11 – Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Egyetlen kérdés maradt: álmodunk vagy ébren vagyunk? Lehetséges-e az, hogy egy tízmilliós ország kimásszon abból a slamasztikából, mint amiben 2010-ben volt, hogy megvédje a határait, hogy megvédje a keresztény kultúrát, hogy mindezt a teljes nemzetközi ellenszélben véghez vigye?

– tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd azt mondta:

Nem álmodunk, ha bátrak vagyunk, s ha összetartunk! Most kell kiállnunk magunkért, a gondolatainkért! Erről fog szólni a következő 15 évünk! (...) Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok!

Fotó: Kozma Zsuzsi

11:08 – Milyen jövője lesz az illiberális demokráciának az Európai Unióban?

A miniszterelnök szerint az elmúlt években, az EP-választásokon a legnagyobb sikerek azokban az országokban történtek, melyekre leginkább lőttek. No, meg persze Közép-Európában.

11:05 – Miért gyűlölnek minket?

Orbán Viktor szerint egy új, emberi egyetemes modellre van szükség a liberálisok szerint, akik szerint csak így lehet átvezetni a világot egy posztnacionalista, posztkeresztény, hőn áhított világba.

De ez a program, mint ahogy az szokott lenni, kizárólagos. Egy kis makacsság sem engedhető meg

– tette hozzá, utalva arra, hogy a mainstream liberális gondolatvilágtól eltérő gondolatok fogalmazódnak meg.

11:02 – Ki az illiberális, kik az illiberálisok?

Orbán Viktor szerint az az illiberális, aki ma védi a határokat, támogatja a családokat, akiket

rendszeresen megidéznek Brüsszelben.

11:00 – Ilyenek az európai liberálisok

Ma az európai liberálisok mondják, azt gondolják, hogy van a kezükben egy tézismodell. Ez mondja meg, hogy mit és hogyan kell gondolnod, mi az, amit el kell fogadnod, el kell utasítanod. (...) Ez a liberális tézis fújja ma a passzátszelet ez európai politikában, és ennek lényege: minden emberi kapcsolatot és társadalmi viszonyt a lazán szerveződő üzleti kapcsolatok mintájára kell alakítani. Innen érthető meg, hogy a liberálisok miért támogatják a migrációt, és miért épp Soros György szervezi a migrációt

– közölte a miniszterelnök, majd nyomatékosította, hogy a liberalizmus mindentől meg akar szabadítani minket – határtól, nyelvtől, miegymástól.

A liberálisok szerint ekkor leszel szabad. De ennek megszületett az antitézise. Ezt nevezem illiberalizmusnak

– fogalmazott.

10:58 – Van egy elv, amely a nemzetek felett áll, és egyesíteni akarja a népeket

Az embert nem utáljuk, s nem gyűlöljük

– mondta a miniszterelnök, aki szerint ellenfeleink pont így járnak el. Úgy fogalmazott: „a keresztény szabadságért dolgozó politika arra törekszik, hogy megvédjen mindent, amit a liberálisok elhanyagolnak, elfelejtenek és megvetnek”.

Az előttünk álló 15 évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel, és a liberális internacionalizmussal. (...) A pálya ugyan feléjük lejt, de a mi oldalunkon van az, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatunk össze

– jelentette ki a kormányfő.

10:55 – Ezért nem lehet liberális a kereszténydemokrácia

A kormányfő arról is beszélt, hogy miért nem lehet liberális a kereszténydemokrácia.

Ha a kettő együtt járna, akkor a kereszténydemokrácia elvesztené a keresztény jellegét

– közölte Orbán Viktor.

10:53 – Különbség a liberális demokrácia és az illiberális demokrácia között

A miniszterelnök szerint ha tetszik, az illiberális demokrácia történeti, nemzeti keretrendszer. A liberális demokrácia ezzel szemben az egyénekre koncentrál. A nemzeti demokrácia közösségekben gondolkodik.

A legkínosabb és legérzékenyebb kérdés: ez az illiberális szó. Hogy nem szabad kimondani az illiberális szót? Ennek az az oka, hogy a liberálisok kialakítottak egy olyan képet, egy keretrendszert, melyben összeolvasztották a liberális kifejezést a demokrácia fogalmával

– fogalmazott Orbán Viktor. Közölte: a liberális rendszerben egyének egymással versengő halmaza a társadalom, nincs nemzet, legfeljebb politikai nemzet. Ehhez képest az illiberális vagy nemzeti nézőpont szerint a nemzet történetileg és kulturálisan meghatározott közösség, amelynek tagjait védelmezni kell, fel kell készíteni a világban való közös helytállásra, és az az egyéni teljesítmény érdemel elsősorban elismerést, amely a közösség javát is szolgálja.

10:50 – Összeurópai válaszokkal nem lehet megoldani a magyar problémát

Orbán Viktor szerint 2010-ig kell visszamenni az időben, hogy megértsük, mi történik otthon. Meg kell nézni, milyen állapotban vette át az ország vezetését a második Fidesz-kormány.

Az első probléma a munkanélküliség volt. A második az államadósság, a harmadik pedig az, hogy az összeurópai válaszokkal nem lehet megoldani a magyar problémát. Demokrácia igen, liberalizmus nem

– mondta Orbán, aki szerint ez az elv, ami kiutat jelent egy nemzetnek.

10:47 – Az Európai Néppárt jövője és az illiberális demokrácia

A miniszterelnök azt mondta, várni kell, hogy az EPP eldöntse, milyen jövőt szán magának.

A liberális demokráciák lényege: liberális internacionalizmust kell kiépíteni a világban. Innen nézve, ami Magyarországon történik, valami más

– fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta: amikor 2010-ben arra kellett felelni, hogy a megörökölt problémák megoldása elképzelhető-e a liberális demokrácia keretein belül, azt válaszoltuk, hogy ezeken a kereteken belül nincs jó válasz, mást kell létrehozni. Újragondoltuk, új elvi alapokra helyeztük a közösség és az egyén egymáshoz való viszonyát.

10:45 – Ki kell javítani a hibákat

Orbán Viktor arról beszélt, hogy tagállami szinten van esély kijavítani a hibákat. Minden téren. Magyarország példája is mutatja, az akcióterveknek van értelme.

Lesznek csaták jogállamisági kérdésekben is

– mondta Orbán Viktor, aki szerint ezekhez jó idegek kellenek, meg az, hogy ne nevessük ki a partnereinket.

10:42 – Migránsok helyett európai családok!

Munkahelyek kellenek, adócsökkentések kellenek, megszorítások helyett pedig beruházások, (...) nincs szükség új szocializmusra. A migránsok helyett az európai családoknak kell adni a pénzt

– ismertette a miniszterelnök, aki szerint az jelenleg a kérdés, ki lehet-e javítani azokat a hibákat, amik bekövetkeztek az elmúlt évben Brüsszelben.

Erre azt mondta, hogy van erre esély minden téren, Magyarország példája is mutatja, az akcióterveknek van értelme

Lesznek csaták jogállamisági kérdésekben is

– mondta Orbán, majd úgy folytatta, hogy ezekhez jó idegek kellenek, meg az, hogy ne nevessük ki a partnereinket. Később úgy fogalmazott: ha jövő év tavaszán beigazolódik az európai gazdaság kilátásaira tett helyzetértékelésünk, 2020 tavaszán egy második gazdaságvédelmi akciótervre lesz szükség, ősszel pedig egy harmadikra is.

10:38 – Súlyos problémák történtek az EU-ban

A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt öt évben súlyos problémák történtek az EU-ban. Az első a migráció, második a gazdaság területén történt.

A megoldás egyszerű: a Bizottságnak ki kell vonulnia a migráció kezeléséből (...), a belügyminisztereknek kell átadni a menedzselési jogokat

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a gazdaság viszont nehezebb eset, de a lényeg, hogy versenyképes gazdasági modellt kell kiépíteni.

10:35 – Véget kell vetni a politikai aktivizmusnak!

Abba kell hagyni a politikai aktivizmust. Az szemben áll az EU alapokmányával, európai szellemiségével. Az a probléma, hogy a Bizottság politikai szereplő, politikai narratívát diktál, de ezt az Európai Tanácsnak, a tagállamoknak kéne meghozni

– mondta.

10:33 – Magyarország ma biztató pályán van, lendületes nemzetépítés zajlik

Ezt a biztató állapotot nem belülről, hanem külföldről próbálják támadni. Az első támadást Magyarország sikeresen elhárította. Soros György jelöltjeit mindenhol elgáncsoltuk, megakadályoztuk, hogy ideológiai gerillákat helyezzenek az EU-s intézmények élére

– fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki szerint a java még hátra van, egészen pontosan ősszel.

10:32 – Mi a feladat az elkövetkezendő 15 évben?

Nem az időnek kell célt tulajdonítani, hanem az időben benne kell saját értelmet adni, a nemzedékünknek kell értelmet adni. Mi lehetőséget kaptunk, ezzel élni kell

– mondta a kormányfő, majd hozzátette, hogy csak olyan terhek vannak a vállunkon, amit elbírunk.

Az IMF hazament, Brüsszellel megvívtuk sikeresen a csatákat, mi következik ezután?

– tette fel a kérdést a kormányfő, majd úgy fogalmazott: ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a politikai, gazdasági képességeknek, és hamarosan birtokában lesz azoknak a fizikai képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, és amelyek segítségével független tud maradni.

10:30 – Lenne-e erő újra, hogy végigvigyék a nemzeti rendszerváltást?

Erre Orbán Viktor azt mondta, hogy a harmincadik házassági évfordulójukon megkérdezte a feleségét, hogy megkérje-e ismét a kezét, ilyenkor ezt szokás, mire a felesége azt mondta: „Ne kockáztass!”.

10:25 – Le kellett dönteni a szocialista gazdasági rendszert, ez volt a liberális rendszerváltás!

Először ki kellett vívni a szabadságot. Erre ment rá a fiatalságunk. Le kellett dönteni a szocialista gazdasági rendszert, (...) ez volt a liberális rendszerváltás. Aztán pedig le kellett gyűrni a szocialista nagyurakat, utódcsoportokat. Ez történt 1998 és 2002 előtt. 2006 és 2010 között fel kellett készülni a nemzeti rendszerváltásra, majd ki kellett azt vívni, ebből lett 2010, és ezt az új rendszert kellett kiépíteni lépésről lépésre úgy, hogy a támogatottságunk ne lankadjon

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint úgy kellett építkezni, hogy közben folyamatosan harcolni kellett, hiszen a kiépült nemzeti rendszert nemzetközi szinten meg kellett védeni.

Nos, Zsolt, ez volt az elmúlt harminc évünk

– mondta Orbán Viktor.

10:20 –Visszaemlékezés

Az a jó, hogy ez a harminc év mögöttünk van, s nem előttünk

– mondta Orbán Viktor.

Azzal a kérdéssel folytatta a miniszterelnök, hogy mi is a rendszerváltás feladata, amire azt közölte, megtaláljuk, egy ezeréves nemzetközösség modern kori formáját? – ez volt a rendszerváltozás kérdése.

10:18 – Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte beszédét a 30. Tusványoson

Megtiszteltetés volt, hogy itt lehettem a harmincadik tusványosi táborban

– kezdte beszédét a kormányfő, aki megköszönte Tőkés Lászlónak, hogy EP-képviselő lett és gratulált neki. Az EP-választás kapcsán Orbán Viktor megemlítette az RMDSZ sikerét is.

Fotó: Kozma Zsuzsi

10:16 – Össze kell fogni!

Tőkés László úgy fogalmazott, meg kell változtatni az erdélyi magyar képviseletet, összefogásra van szükség. Elmondása szerint erre utal Tusványos szlogenje is: „Egy a tábor”.

2020-ban, a nemzeti összetartozás évében nem mehetünk egymásnak

– fogalmazott.

10:15 – Tőkés szerint a Fidesz politikáját, példáját kell követni

10:14 – Az RMDSZ visszatért a magyar útra

Tőkés beszédében többször megemlíti, hogy az RMDSZ visszatért a magyar útra. Mint mondta: így tudta elkerülni a legnagyobb erdélyi magyar párt, hogy elsüllyedjen a román elittel együtt.

A nemzeti érdek hatékony képviseletéhez kell visszatérni

– jelölte ki az utat Tőkés László.

10:10 – Tőkés László élesen bírálta a román vezetést

A temesvári fordulat nem hozta el az igazi rendszerváltozást Erdély számára

– fogalmazott, majd azzal folytatta, hogy az ateista, nacionalista, populista román vezetés folyamatosan provokálja a magyarokat. Tőkés szerint az erdélyi magyarság 30 évvel a diktatúra bukása után is ostrom alatt van.

A püspök felidézte, hogy hogyan esnek el a magyar bástyák, mint például a marosvásárhelyi orvosi egyetem ostroma, majd felidézte az idei, botrányos úzvölgyei eseményeket is.

Tőkés László szerint mai napig él a Ceausescu-örökség Romániában, ma is azokhoz az eszközökhöz nyúlnak a románok, mint a kommunista érában.

10:04 – Globális háttérhatalom van Brüsszel és az ENSZ mögött

Tőkés László a harmincadik Tusványoson elmondta, van egy globális háttérhatalom, mely ott áll Brüsszel és az ENSZ mögött, és amely bevándorlókkal árasztaná el a kontinensünket.

Hazánk, Közép-Európa és az USA azonban ellenáll ennek a nyomásnak

– fogalmazott.

Fotó: Kozma Zsuzsi

09:55 – Tőkés László is köszöntette a résztvevőket

A püspök arról beszélt, hogyan is változott a román-magyar viszony az elmúlt hat évben. Felidézte mindazokat a pillanatokat, amikor a román állam túlkapásokba kezdett. Tőkés László elmondta, hogy Németh Zsolt és Orbán Viktor mindvégig kitartott Tusványos szellemisége mellett, amely megjeleníti a román-magyar, illetve a közép-európai összetartozást is.

Unió Európával, Unió Erdéllyel

– fogalmazott Tőkés, aki szerint ez is markáns része a nemzetpolitikának.

09:45 – Indulunk!

Németh Zsolt köszöntötte a résztvevőket: többek között Tőkés Lászlót, és Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort.

Fotó: Kozma Zsuzsi

09:40 – Kisebb csúszás várható

Biztató, hogy már láttuk mögöttünk elhaladni a miniszterelnöki konvojt. Kijelenthető, Tusványos megtelt!

Fotó: Kozma Zsuzsi

09:30 – Hamarosan kezdődik Orbán Viktor beszéde!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére