Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ukrajnai magyarok őshonos népként való elismerését kéri az ukrán elnöktől a KMKSZ

888.hu

2021.06.10. 21:30

Levélben fordultak az ukrajnai magyarok az ukrán elnökhöz, hogy ne diszkriminálják a nemzeti kisebbségeket.

 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke levélben kérte csütörtökön az ukrán államfőt, hogy az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé.

A levél szerzője rámutat, hogy az ENSZ dokumentumai szerint az őshonos népek „független országokban élő népek”, mivel ők azok leszármazottai, akik abban az országban vagy földrajzi területen éltek, amely a jelenlegi ország részét képezi, az országrész meghódításakor vagy gyarmatosításakor, illetve a meglévő államhatárok megállapításakor jogi státuszuktól függetlenül megőrizték társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai intézményeik egy részét vagy egészét.

Magyarország a területén legalább 100 éve élő nemzetiségeket, így az ukránokat is „történelmi nemzetiségként tartja számon”

– áll a levélben.

Emlékeztetik Zelenszkij elnököt, hogy a magyar népcsoport több mint ezeregyszáz éve él a Kárpát-medencében, többek között Ukrajna területén,

így – mint Brenzovics fogalmaz – „teljes joggal tart igényt őshonos népként való elismerésre”. Az ukrán államfő által nemrégiben a parlament elé terjesztett, Ukrajna őshonos népeiről szóló törvénytervezet azonban az országban élő magyarokat és több más nemzetiséget nem sorol az őshonos népek kategóriájába. A KMKSZ elnöke által jegyzett levél sérelmezi, hogy ennek indokaként egyes esetekben (például a magyarokéban) azt hozzák fel érvként, hogy az adott nemzetiségnek van anyaországa, míg más esetben (például a cigányokéban) nem is indokolják. A levélben Brenzovics rámutat, hogy

az effajta diszkrimináció elfogadhatatlanságát a Velencei Bizottság is szóvá tette.

Ezért a KMKSZ azt kéri, hogy „figyelembe véve a történelmi tényeket, a világban és Európában meglévő gyakorlatot, illetve az országok közötti viszonosság elvét, az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére