Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Uniós biztos: ha megállapodunk a magyar helyreállítási tervről, a javasolt reformokat hatékonyan kell végrehajtani

888.hu

2022.11.18. 20:40

„Amennyiben az Európai Bizottság megállapodik Magyarországgal a helyreállítási tervvel kapcsolatban, akkor a magyar kormány által javasolt reformintézkedéseket nagyon fontos lesz hatékonyan és erőteljesen végrehajtani” – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos pénteken Brüsszelben.

 

Reynders az uniós tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek pénteki tanácskozása után adott sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar igazságügyi függetlenség terén az uniónak továbbra is aggályai vannak, ezért fontos, hogy a magyar kormány foglalkozzon ezzel a területtel.

Mint mondta, Varga Judit igazságügyi miniszterrel tartott tárgyalásai nagyon konstruktív módon zajlottak e kérdésben és „maximálisan kihasználták megbeszéléseiket a politikai befolyástól mentes magyar igazságszolgáltatás védelme érdekében”.

Hangsúlyozta: a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége sürgős védelemre szorul. Példaként említette, hogy júliusban az Országos Bírói Tanács megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke 2021-ben több bírót jogellenesen nevezett ki. Megjegyezte továbbá, hogy e hónap elején a kormánypárti média lejárató kampányt folytatott az Országos Bírói Tanács két bírája ellen, miután találkoztak a magyarországi amerikai nagykövettel.

 

Az ilyen személyes támadások indokolatlanul nagy nyomást gyakorolnak a bírói függetlenséget garantálni hivatott testületre és súlyos jogállamisági aggályokat vetnek fel.”

– tette hozzá.

Reynders elmondta, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás keretében megtartott ötödik, pénteki meghallgatáson rámutatott az jogállamiság magyarországi helyzetének több aggályos területére. A véleménynyilvánítás szabadságát illetően kiemelte, hogy a magyar médiafelügyeleti hatóság, a Médiatanács teljes egészében a kormánypárt által jelölt tagokból áll.

„A bizottság az uniós bírósághoz fordult, mert a Médiatanács megtagadta a független Klubrádió műsorszolgáltatásának megújítását, ami véleményünk szerint jogsértésnek minősül.” – emlékeztetett.

Hozzátette: a bizottság amiatt is az uniós bírósághoz fordult, mert azok a jogi rendelkezések, amelyek tiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan médiatartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg, sértik az uniós jogot, az emberi méltóságot és a megkülönböztetésmentesség elvét.

Reynders ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedései, amelyeket az ukrajnai háborúra hivatkozva vezetett be, indokolatlanul beavatkoztak a vállalkozások működésébe.

 

Ez a kép azt mutatja, hogy a jogállamiság számos területén még mindig elég jelentős aggályok vannak. Fontos azonban, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak.”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a bizottság mindig kész a párbeszédre.

Mikuláš Bek uniós ügyekért felelős cseh miniszter a soros cseh uniós elnökséget képviselve elmondta: a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló pénteki meghallgatás azt mutatta, hogy egyes tagállamok úgy vélik, Magyarországon történt előrelépés, de más tagországok fenntartják aggályaikat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére