Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vádat emelt az ügyészség az Index.hu újságírója ellen

888.hu

2018.10.31. 07:01

Az Index.hu hírportál újságírója egy ügyben olyan súlyos szakmai hibákat vétett, hogy egy feljelentés nyomán büntetõeljárást indít ellene az ügyészség. Az Index.hu újságírója olyan személyes adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek törvényi védelem alá esnek. Az adatok nyilvánosságra hozására azért lehetett szüksége az újságírónak, hogy ezzel lejárassa áldozatát.
  • A kampány legforróbb pontján robbant az M1-en a Natalie Contessa af Sandeberggel készült interjú, amelyben a hölgy arról beszélt, hogy a tömeges bevándorlás nyomán súlyosan romlott a közbiztonság a svéd nagyvárosokban.
  • Az interjú nyomán azonnal működésbe lépett az Index.hu lejárató gépezete. Néhány nappal később Sandebergről egy lejártó cikk jelent meg a hírportálon.
  • A cikkben az újságíró lényegében Sandeberg szavahihetőségét igyekezett megtámadni. A nőnek ugyanis vitája támadt a szomszédjával, amelynek nyomán az beperelte Sandeberget, akinek végül kártérítést kellett fizetnie.
  • A cikkben az újságíró ezt a vitát használta fel arra, hogy Natalie Contessát bűnözőnek állítsa be. Ám a lejárató cikkben az újságíró olyan különleges adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek törvényi védelem alá esnek, így ezzel bűncselekményt követett el.
  • Az Index.hu meg sem próbált reagálni a nő által elmondottakra, holott korábban számos írásban foglalkoztak a svédországi helyzettel. Egyszerűen a nő szavahihetőségét igyekeztek támadni olyan adatokkal, amelyeknek a nyilvánosságra kerülése jelentős érdeksérelmet okozott az áldozatnak.
  • Sandeberg állítja: a nyomozati iratok szerint az újságíró nem tudta kiadni azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a cikket megírta.
  • A nőt a cikk nyomán megtámadták és megfenyegették az utcán.
  • Natalie Contessa azon csodálkozik, hogy a főszerkesztőt miért nem vonták felelősségre, hiszen ő engedte ki a cikket és tudnia kellett volna, hogy ezzel törvényt sért.

Hetek óta tart az Index.hu pénzgyűjtő kampánya, amelyre állításuk szerint azért van szükség, hogy megőrizhessék „függetlenségüket”, és hogy „továbbra is objektíven” végezhessék a munkájukat. Az „objektivitás” kifejezés különösen becsípődött náluk. A hírportál egyre növekvő elfogultságát már többször lelepleztük, így ez a büntetőeljárásba torkolló ügy csupán a jéghegy csúcsát jelenti. Mégis ez egy fontos állomása annak, hogy az Indexet mindenki annak láthassa, ami: gátlástalan újságírók gyülekezetének, akiknek semmi sem drága, ha a politikai jobboldal megtámadásáról van szó. Ha bármilyen módon le lehet járatni a jobboldalt, akkor nekik nem számít sem az általuk sűrűn hivatkozott újságírói etika, sem a saját hitelességük, sem pedig az, hogy az elfogulatlanság álcájával hülyének nézik a saját olvasóikat. És most, mint kiderült, már a törvények sem.

Hanyatló biztonság a tömeges bevándorlás miatt

Natalie Contessa af Sandeberg a választási kampány egyik legérzékenyebb pontján robbant be történetével a magyarországi nyilvánosságba. A nő jelentkezett az M1-nél, hogy szeretne beszélni arról, hogy milyen okok miatt költözik haza Magyarországra Svédországból. A riportban döbbenetesen őszintén beszélt a megváltozott svéd társadalomról. Szavai szerint már nem érezte magát biztonságban. Arról is mesélt, hogy egy alkalommal Stockholmban a metrón utazva egy migráns szexuálisan zaklatta. Neki szerencséje volt, nem bénította meg a félelem, így el tudott menekülni, mielőtt súlyosabb baja lett volna. Elmondta azt is, hogy a körülötte állók nem segítettek neki, mert joggal tarthattak attól, hogy megtámadja őket a migráns, ha a védelmére kelnek.

Svédország gazdag ország, a bevándorlók sok juttatást kapnak, ám nem becsülik meg mindezt – emelte ki. A tömeges bevándorlás nyomán a svédekre „erőszakoltak” olyan embereket, akik megfélemlítik, fenyegetik őket – mondta el Natalie Contessa.

A nő által elmondottak súlyos tények voltak, amelyek mellé Sandeberg a nevét és az arcát adta. A történet pedig egybevágott azzal, amelyről a kormány beszélt és amelyről a jobboldali sajtó is írt: a tömeges bevándorlásnak súlyos, visszafordíthatatlan következményei vannak, a befogadó országok kultúrája és társadalma végérvényesen megváltozik, és mindez a politikai elit elhatározásából történik, az állampolgároknak nincs beleszólása a folyamatba.

A politikacsináló szerepében tetszelgő ellenzéki sajtó ezt a történetet nem hagyhatta szó nélkül. Habár ezen sajtótermékek között változatos a bevándorlás megítélése, általánosságban elmondható, hogy balliberális sajtóban a korábbi teljes befogadáspártiság annyiban módosult, hogy inkább valami olyasmit állítanak: a multikulti nem is olyan rossz.

A kampányban megjelenő svéd nő muníciót adott a kormánypártnak, valamint szembement a balliberális sajtó által a multikulturalizmusról vallott elveknek is. Ezért a beindult a politikai lejárató gépezet.

Bűncselekmény

Elsőként az Index.hu reagált.

Az újságíró cikke döbbenetes gyorsasággal, két és fél nappal az interjú után látott napvilágot. Ennyi idő alatt állítása szerint hivatalos, hatósági dokumentumokhoz jutott hozzá. Sandeberg azt állította az eredeti riportban, hogy a romló közbiztonság miatt költözött Magyarországra, és az újságíró erre akart rákontrázni, amikor nyilvánosságra hozta: „a nő büntetett előéletű”.

Mindez egyébként viszonylag könnyen kideríthető bárkiről Svédországban az ott elérhető nyilvántartások miatt. Az Index.hu újságírója azonban tovább ment, az állította: birtokába jutottak a „bűncselekményeknek” a hivatalos, hatósági dokumentációi. Az újságíró kitért arra, hogy a „bűncselekmények” miatt mekkora pénzbeli kártérítést kellett fizetnie a vádlottnak a sértett részére. Valamint leírta az általa az állítólagos dokumentumokból szedett konkrét ügyeket is. Sőt azt is, hogy milyen állampolgársággal rendelkeztek a sértettek. A cikkben az is olvasható, hogy a dokumentumok alapján melyik városban található Sandeberg bejelentett lakcíme.

Az még egyelőre tisztázásra vár, hogy az újságíró hogyan jutott hozzá ezekhez az adatokhoz, de bárhogyan is tette, tisztában kellett lennie azzal, hogy ezek leközlésével bűncselekményt követ el.

A közzétett adatok között ugyanis úgynevezett különleges adatok is vannak, amelyeknek a megosztásával az újságíró jelentős érdeksérelmet okozott Sandebergnek.

Emiatt az Index.hu újságírója ellen vádat emelt a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség. Ezt az információt hivatalosan is megerősítette a 888.hu-nak a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A kerületi ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést.

Független és objektív lejáratás

Az egész történet azért is érdekes, mert az ügyről az Index.hu-n megjelent cikknek semmi köze az újságíráshoz. Felépítését és tartalmát tekintve egy régimódi lejáratásnak tűnik, amely egyáltalán nem Sandeberg mondanivalóját hivatott cáfolni, hanem a személyét igyekszik lejáratni.

Mindez egy régi, tárgyalótermi jogi technika. „Ha nem tudod megcáfolni egy tanú állításait, akkor hiteltelenítsd, járasd le.” Mindezzel az olvasó is találkozhatott tárgyalóteremben játszódó, bírósági tárgyalásokról szóló filmekben, dokumentumfilmekben.

Nézzük sorjában. Az újságíró a cikk első felében bűnözőként akarja beállítani Sandeberget. Ehhez törvényt sértve felhasználja az általa megszerzett dokumentumokat és leírja a vádakat. A leírt szöveg alapján nagyjából egy eldurvuló, főként a verbális kakaskodás szintjén maradó ügyről van szó. Az ügy súlyának megítéléséhez tudni kell, hogy Svédországban vannak bizonyos szavak, amelyeknek a használata szabálysértésnek minősül. Egy példa a sok közül: ha valaki pszichopatának nevez valakit, akkor a sértett ezért fel is jelentheti, ezután az elkövetőnek kártérítést kell fizetnie – ha a bíróság úgy dönt.

Márpedig az újságíró által a cikkben felsorolt adatokból arra lehet következtetni, hogy Sandeberg nem valami nagypályás bűnöző, csupán volt egy eldurvult vitája a szomszédjával.

Érdekes, hogy szerepel a szövegben, hogy hány rendbeli volt az elkövetés. Nyilván minél nagyobb a szám, annál súlyosabb bűnöző lehet az illető, ugye? Nos, nem igazán. Ha valaki mondjuk tízrendbeli rágalmazást követ el Svédországban, akkor az azt jelenti, hogy például tíz olyan SMS-t küldött a sértettnek, amelyben le van írva például egy tiltott szó.

Az újságíró a cikk második felében arra használja fel azt a tényt, hogy Sandeberg „büntetett előéletű”, hogy hiteltelenítse a szavait. Az Index.hu úgy érvel, hogy mivel „svéd embereket rágalmazott meg alaptalanul” ezért bármilyen más állítása is kétségbe vonható. Ez körülbelül olyan, mintha valaki azt állítaná, hogy akit életében ötször gyorshajtáson kaptak, annak egy szavát sem lehet elhinni.

Érdekes az is, hogy az újságíró meg sem próbálja cáfolni Sandeberg szavait, pedig erre alapanyag kínálkozna bőven. Az Index.hu ugyanis számos, a bevándorlással kapcsolatos érzékenyítő anyagot írt, majd miután belátták, hogy ez nem fog menni, azóta inkább azt kommunikálják, hogy a multikulturalizmus nem is olyan rossz. (Ezzel próbálkozott Földes András is, aki elment Stockholmba és leírta, hogy a svéd főváros három kerületében fehér emberrel nem is találkozott, de egyébként nem tapasztalt semmi különöset.) A cikkben azonban semmilyen, más cikkre mutató link nincs. Ez alapján kijelenthető, hogy az újságírónak nem is volt célja a meggyőzés. Csak a lejáratás. Egy lejáratás független és objektív módra.

„Miért nem a főszerkesztő ül a vádlottak padján?”

Natalie Contessa af Sandeberg kereste meg a hírrel lapunkat, hogy feljelentést tett az Index.hu újságírója ellen különleges személyes adattal való visszaélés miatt és a nyomozóhatóság vádemelési javaslattal továbbadta az ügyet az ügyészségnek.

Sandeberggel egy személyes találkozót beszéltünk meg egy budai kávézóban. A beszélgetésre érkező Natalie Contessán azonnal lehetett látni, hogy az M1-es riport óta sokat fogyott, pedig már akkor is legfeljebb átlagos testalkatúnak, de inkább vékonynak lehetett volna nevezni. Egyből arra gondoltam, hogy biztosan sokat idegeskedett az elmúlt hónapokban a róla megjelenő lejárató cikkek miatt.

Megbánta? Csinálna valamit másképp? – kérdeztem tőle. Natalie Contessa elmondta, hogy nem bánta meg az interjút, de súlyos árat fizetett érte.

Soha ilyen ellenségességgel nem találkoztam még. Megfenyegettek, nyilvánosságra hozták a címemet. Ellenség lettem, mert elmondtam az igazat Svédországról”

– mondta. Natalie elmesélt egy esetet is, amikor a budai Várban sétált és az utcán leköpték és megfenyegették. Ekkor megkérdezte tőlem, hogy vajon miért tesz valaki ilyesmit. Erre nem tudtam mit válaszolni.

Ezután a „büntetett előéletére” terelődött a szó. Sandeberg elmondta, hogy több személlyel volt vitája, ezek durvultak el ennyire. Az egyik esetben arról volt szó, hogy összeszólalkozott egy személlyel, aki a kutyáját az autójában hagyta a tűző napon. A másik esetben pedig a szomszédjával volt vitája. Mint mondta, a svéd lapok rákérdeztek az előéletére, nem volt nagy ügy, ezért elmondta az igazat. Az ügyekről részleteket viszont nem mesélt. Annak idején a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, kifizette a kártérítést, majd tovább lépett. Egyáltalán nem gondolt arra, hogy ezeket az ügyeket egyszer majd valaki felhasználja ellene. A svéd lapok azonban nem merték leközölni a vádakat, hiszen tudták, hogy emiatt azonnal perelne.

Ismerve az Index.hu cikkének aljas érvelését, rákérdeztem, hogy élt-e Stockholmban? Az Index szerint ugyanis ez „erősen kétségbevonható” a „büntetett előélet” alapján. Natalie Contessa ekkor a telefonjában kezdett keresgélni. A nő egy munkáltatói igazolást mutatott be, amely szerint 2017-ben teljes állásban dolgozott ápolónőként egy stockholmi egyetemi klinikán. A papír hitelesnek tűnt. Natalie állítja, „lakásszerződéssel” is tudja bizonyítani stockholmi tartózkodását.

Ezt is odaadtam a többivel együtt a nyomozónak és az ügyésznek”

– mondta.

Amikor arról kérdeztem, hogy Svédországban milyen volt a fogadtatása annak, amit elmondott a magyar közszolgálati tévében, akkor azt mondta, hogy

Svédországban nem lettem bűnbak. Ez segélykiáltás volt.”

Azt is elmondta, hogy az ismerőseinek a 90 százaléka egyetértett azzal, amit mondott. A „coming out” magyarországi fogadtatását viszont a mai napig nem érti. Elmondta, hogy próbált a magyarok fejével gondolkozni és így nézni a helyzetet.

Megértem, hogy sokan megdöbbentek azon, hogy valaki idejön és azt mondja, hogy a svéd állam nem védi meg az állampolgárait. Pedig ez történik”

– mondta Natalie, és szerinte akár ez is állhat az ellene indított támadások mögött. Elmondtam neki, hogy talán egyesek azt gondolhatták, hogy hazudott, hogy szerepelhessen. Vagy esetleg pénzért csinálta.

Kijönni a nevemmel és az arcommal és hazudozni? Ezt komolyan gondolják? A bevándorlók között vannak szélsőségesek is. Ellenük? Nincs az a pénz, ami megérné”

– válaszolta.

Megkérdeztük tőle, hogy látta-e a rá vonatkozó dokumentumokat. Natalie Contessa szerint az újságíró azt állította a nyomozóknak, hogy a cikkhez felhasznált dokumentumokat nyilvánosan hozzáférhető adatbázisból szerezte. (Emlékezzünk csak vissza, a cikkben az újságíró hivatalos, hatósági dokumentumokat említett.) A nő elmondta lapunknak, hogy számára a nyomozati iratokból az derült ki, hogy az újságíró semmilyen dokumentumot nem tudott bemutatni a nyomozó kérésére. Még azt sem, amit állítólag nyilvános forrásból szerzett be.

Azon csodálkozom, hogy nem a főszerkesztő fog ülni a vádlottak padján. Hiszen ő engedte ki. Az egy dolog, hogy az újságíró ezt megírta, de ő engedte ki. Õ tudhatta, hogy ez így nincs rendben”

– mondta Natalie.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére