Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Van-e fantázia a baloldalban?

888.hu

2022.03.22. 11:30

A XXI. Század Intézet Kaktusz című műsorában G. Fodor Gábor politikai filozófus és Gerő András történészprofesszor beszélget minden héten. A legfrissebb adásban többek között szó esett az életünket felforgató váratlan eseményekről, a politikai professzionizmus művészi jellegéről, az ellenzék rendre rossz pozíciót fogó politikájáról, valamint az „eklektikus kormányzás” szükségességéről is.

 

G. Fodor Gábor szerint „hiába vannak a politikában tervek, elképzelések és szándékok, az élet rendre felrúgja ezeket különböző események formájában”.

 

Példaként felhozta, hogy a két évvel ezelőtti évértékelőn Orbán Viktor azt mondta, hogy az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve volt, majd nem sokkal utána a Coviddal kellett foglalkozni. Most itt van a háború.

 

Gerő András hozzáfűzte: ilyenkor mutatkozik meg, hogy a politika valójában egy szakma, amit Klemens von Metternich, az egykori osztrák kancellár szavaival élve úgy jellemzett, mint „a tudomány és a művészet ötvözete”. A magyarországi ellenzék kapcsán úgy vélekedett, hogy annak tagjai elszalasztották a történelmi esélyt a legitim magyar kormány támogatására a jelenlegi háborús helyzetben, és ehelyett a fegyverszállítások kapcsán is rossz pozíciót fogtak meg.

 

A politikai filozófus meglátása szerint az életünket felforgató események elsősorban nem igazságkérdésnek minősülnek, – noha meg kell felelniük valamennyire ennek a kritériumnak – és a valódi kérdés az, hogy a megfelelő időzítés mellett hogyan reagálunk a megszokott rend felborulására.

 

Az ellenzék a migráció, a Covid-járvány és most a háború esetén is a kormányzati pozícióval szemben ellentétes pozíciót vett fel, ami ráadásul „az emberek érdekeivel is rendre szembement”. A professzor véleménye alapján ez a politikai fantázia, „az innováció és az alkalmasság teljes hiányáról tanúskodik az ellenzék térfelén”.

 

G. Fodor Gábor másképp közelítette meg a kérdést: szerinte nem a fantázia hiányában, hanem „a valóságot nélkülöző megvalósítási tervben keresendő a probléma gyökere”. Meglátása szerint miután a politika a személyiségek versenye is, a valódi kérdés az, hogy kiről feltételezzük, hogy alkalmas egy feladat végrehajtására.

 

Megállapították, hogy a modern világban egy kormányzás akkor sikeres, ha „eklektikus” jelleget ölt. Példaként hozták fel a Fideszt, ugyanis a regnáló kormányzat egyszerre hoz jóléti és nemzeti karakterű intézkedéseket, ezáltal pedig a párt arcélét is nehéz kirajzolni egy hagyományos politikai koordináta rendszerben.

 

A beszélgetés végén a tanulságot is levonták, mely szerint:

A stabilitás és biztonság akkor válik értékké, amikor váratlanul veszélybe kerülnek.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére