Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Judit: Az EU-nak a terrorfenyegetettséggel kellene foglalkoznia

888.hu - MTI

2020.11.03. 15:22

Európának magához kell térnie a képmutatásból, és el kell kezdenie a valódi problémákról beszélni: az antiszemitizmusról, a Nyugat-Európában elkövetett gyilkosságokról és terrortámadásokról – jelentette ki az igazságügyi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában.

 

A lap emlékeztet arra, hogy az Európai Unió a héten tárgyalja az uniós törvényeket és értékeket megsértő tagállamok költségvetési kifizetéseit érintő megszorításokat. Ezeket Budapest határozottan ellenzi, azzal érvelve, hogy az ország nem az „arctalan” Európai Bizottságnak, hanem a többi európai vezetőnek tartozik elszámolással.

Ezzel kapcsolatban a miniszter kijelentette, nem tisztességes dolog, hogy az európai vezetők „a bizottság folyosóin bujkáljanak”.

Úgy vélte továbbá:

a miniszterelnököknek szemtől szemben kellene közölniük, ha bajuk van egymással.

Egyúttal rámutatott, hogy a jogállamiságot az uniós szerződések védik, és bármely új mechanizmus „tagállami konszenzust igénylő szerződésmódosításnak számítana”.

Mindazonáltal kijelentette, hogy Budapest kész kompromisszumot kötni az unió hétéves költségvetéséről folytatott tárgyalásokon, és annak ellenére támogatja a Covid-19-hez kapcsolódó helyreállítási csomagot, hogy Magyarország történelmi tapasztalatai miatt „elvi problémák merültek fel egy ilyen hatalmas piaci hitel felvételével” kapcsolatban.

A kommunizmusból megtanultuk, hogy nem jó ötlet hitelekből finanszírozni magunkat”

– mondta.

A Financial Times ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a világjárványt megelőzően az ország bruttó hazai termékének 4-5 százalékát kitevő uniós források jelentősen hozzájárultak Magyarország gazdasági növekedéséhez.

Varga Judit azzal vádolta az úgynevezett „fukar négyeket” – Ausztriát, Dániát, Svédországot és Hollandiát –, hogy az uniós pénzek jövőbeni jogállamisághoz kötése csupán ürügy számukra, mert „soha nem is állt szándékukban forrásokat adni”.

A jogállamiság leple alatt bizonyos országokkal szemben ideológiai nyomást alkalmaznak, csak azért, mert mi nemet mondunk a bevándorlásra, a multikulturalizmusra, és mert eltér a véleményünk a családnak a társadalomban betöltött szerepéről”

– mondta Varga Judit.

A pozitív koronavírustesztje miatt még mindig karanténban lévő miniszter telefonon kijelentette:

a bizottság által nemrégiben készített európai jogállamisági jelentés „elfogult” Magyarországgal szemben.

E jelentés a parlament által nemrégiben elfogadott, a Kúria vezetőjének kiválasztására vonatkozó előírások enyhítését célzó törvénymódosítást bírálta, amely lehetővé tette Varga Zsolt András kilenc évre történő elnöki kinevezését, noha a jelölést az érintett megfelelő tapasztalatának hiányára hivatkozva a bírák érdekképviseleti szerve, az Országos Bírói Tanács elutasította.

A miniszter védelmébe vette a döntést, hozzátéve, hogy „a brüsszeli képmutatás” arra késztette Magyarországot és Lengyelországot, hogy terveket készítsen egy saját „jogállamisági” intézmény létrehozására, mert „szükség van egy olyan helyre, ahol a konzervatív kutatók is megnyilvánulhatnak”.

Azt is elmondta, hogy a sokszínűség nevében olyan fontos, Európa jövőjét érintő témákat illetően nem maradt tér a konzervatív gondolkodás számára, mint amilyen „a családpolitika, a multikulturalizmus vagy a technológiai óriások szerepe az életünkben”.
Varga Judit nem kommentálta, belügynek nevezte a lengyel abortusztörvény szigorítása nyomán kialakult belpolitikai konfliktust. Úgy nyilatkozott, hogy

az abortusz vagy az LMBT-jogok korlátozását illetően Budapest nem szándékozik Varsót követni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére