Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Mihály: A magyar élelmiszeripar szereplői bíznak a jövőben

888.hu, MTI

2021.05.11. 14:20

Másfél milliárd forinttal támogatja az állam a magyar élelmiszeripar három meghatározó cégét.

 

Válság idején nem visszafogni, hanem ösztönözni kell a beruházásokat, a támogatásokat nem elvonni kell, hanem meg kell többszörözni”

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, majd hozzátette: a kormány tavaly több mint 4000 milliárd forintot fordított beruházások támogatására, idén 6172 milliárd forintot, jövőre pedig 7308 milliárd forintot szánnak gazdaság-újraindítási célokra.

A magyar élelmiszeripar szereplői bíznak a jövőben, fejlesztenek, és ezzel hozzájárulnak a gazdaság újraindulásához – mutatott rá Varga Mihály. A miniszter tájékoztatása szerint a Félegyházi Tej Kft. 820 millió forintos beruházását, a Márka Üdítőgyártó közel egymilliárd forintos beruházását, illetve az édességeket gyártó U és U Kft. több mint 830 millió forintos beruházását egyenként 500 millió forinttal támogatja a kormány. Ez a három vállalkozás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) élelmiszeripari beruházásokat támogató, első negyedévben meghirdetett pályázatának első nyertese.

A Ginop a 2014–2020 közötti uniós fejlesztéspolitikai időszak legnagyobb operatív programja, összesen 3000 milliárd forinttal segíti a kis- és közepes vállalkozásokat.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország lépéselőnyben lehet az uniós tagállamok között a gazdaság újraindításában.

Ez az elmúlt évtized gazdasági teljesítményének, a jó oltási eredményeknek és a beruházásösztönző, illetve adócsökkentő gazdaságpolitikának köszönhető – jegyezte meg, utalva arra, hogy a mostani válságkezelés nagymértékben eltér a 2008-astól. A keleti vakcinák beszerzése sok vitát váltott ki, utólag azonban jó döntésnek bizonyult, azóta már több nemzetközi hatóság jóváhagyta ezeket az oltóanyagokat.

A magyar gazdaság idén várhatóan 4,3 százalékkal, jövőre pedig 5 százalék feletti mértékben fog bővülni – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ezzel az ország visszaáll arra a növekedési pályára, amelyen a járvány kitörése előtt haladt, Magyarország újra azon uniós országok közé tartozhat, ahol a gazdaság a leggyorsabban növekszik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére