Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véletlen? Egyetemfoglalásról szóló tábort szervezett korábban diákjainak az SZFE

Origo / 888

2020.09.18. 17:45

Augusztus 5-én 4 napos tábort tartottak arról, hogyan kell elfoglalni egy egyetemet, és arról, hogy miképp kell blokádot csinálni. Mindezt közel egy hónappal azelőtt, hogy elbarikádozták a Színművészetit. Biztos véletlen...

A Színművészeti kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet.

A téma: megbukott a képviseleti demokrácia (azaz, akkor mindent lehet, fel lehet rúgni a demokrácia szabályait), egyetemfoglalás, hogyan zajlott 2009-ben a zágrábi egyetem blokádja, hogyan tud a színház több lenni, mint művészet, satöbbi, satöbbi.

A közreműködők között ott volt Gulyás Márton és Misetics Bálint is, de volt börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni – lásd blokád) is, a később talán leghangosabban tiltakozó filmrendező (Hajdú Szabolcs) és a foglalást támogató Örkény Színház is – írja az Origo.

A lap hozzájutott az egyetem körleveléhez, amiben a következő áll:

Kedves Hallgatók, Oktatók, Munkatársak!

Az SZFE hallgatói augusztus 11. és 14. között nonprofit szabadegyetemet tartanak, amelynek előadásai, beszélgetései tematikailag szoros vagy laza összefüggésben lesznek a modellváltással, annak társadalomtudományi, filozófiai, művészeti vonatkozásaival. A heterogén alkotói attitűdök felmutatása mellett a programnak többek között az is célkitűzése, hogy intézménykritikai szelepeket nyisson, és egy reflektáltabb emlékezetpolitika jegyében megvizsgálja, milyen tanulságok vonhatók le a jelenlegi intézményes oktatási struktúra működéséből; e konzekvenciák segíthetnének kirajzolni azokat az irányokat, értékeket, amelyek mellett a hallgatóságnak érdemes lenne kiállnia a következő időszakban. Az események részben online felületen, részben élőben, az egyetem campusain valósulnak meg. (A Szentkirályi kert az egyetem Szentkirályi utcai épületének belső kertjét jelenti.) A programokon való részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT.

PROGRAMOK:

Aug. 11. (Kedd)

11:00 – Szentkirályi kert: Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus előadása zárt közösségekben a szabadság átélésének lehetőségeiről.

15:00 – Szentkirályi kert: Hajdu Szabolccsal, Ivan Buharovval és Lichter Péterrel Kemény Lili beszélget a független, kísérleti filmezés helyzetéről.

17:00 – Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Aug. 12. (Szerda)

11:00 – Zoom: Imre Zoltánnal, Jákfalvi Magdolnával és Visky Andrással Al-Farman Petra beszélget a budapesti színházi képzések oktatáspolitikai, -filozófiai, valamint szerkezet- és látásmódbeli különbségeiről és hasonlóságairól,

a kortárs színházi képzés mai európai gyakorlatáról.

16:00 – Várkonyi terem: Vitafórum

Mit jelent SZFE-snek lenni most? Dramatikus vitafórum a helyzetünkről.

Alkotók: Nyáry Pál, Kabdebon Dominik, Oláh-Bebesi Bori

19:00 – Várkonyi terem: Demokratikus játszótér.

Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.

Alkotók: Antal Bálint, Csernai Mihály, Milovits Hanna, Magasi Dalma, Kabdebon Dominik

Aug. 13. (Csütörtök)

11:00 – Szentkirályi kert: Hadas Miklóssal (Corvinus) és Horányi Attilával (MOME) az egyetemi modellváltással kapcsolatos tapasztalataikról Tóth Fruzsina beszélget.

15:00 – Szentkirályi kert: Forgács Attila szociálpszichológus előadása a szabadság pszichológiájáról.

17:00 – Szentkirályi kert: K. Horváth Zsolt és Szöllősi Barnabás által vezetett vitafórum az egyetemi privatizációkról.

Aug. 14. (Péntek)

11:00 – Szentkirályi kert: Tekinthetjük-e a színházat eszköznek? És a színház épületét közösségi térnek? Hogyan válhat a színház egy közösség részévé?

Hazánkban és külföldön is megjelentek olyan alkalmazott művészeti irányok, amelyek újra mondolják az alkotás és művészet társadalomban betöltött szerepét. Hogyan valósíthatóak meg ezek a projektek? Mik az esetleges buktatói? Hogyan kapcsolodik ez a jelenség más társadalmi változásokhoz?

Beszélgetés Neudold Júliával az Örkény Színház IRAM/Örkény Köz programjának vezetőjével és Oblath Mártonnal szociológussal, szociodrámás szakemberrel a színház új lehetséges funkcióiról.

15:00 – Szentkirályi kert: Ullmann Tamás filozófus előadása a szabadság filozófiájáról.

17:00 – Szentkirályi kert: Gulyás Mártonnal, Sipos Balázzsal, Székely Krisztával és Tarnóczi Jakabbal Holczer Sára beszélget a jelenlegi intézményes színházi struktúrában való boldogulásról.

A Színművészeti Egyetem kommunikációs vezetője Veszprémi Judit, a hivatalos színművészetis e-mail címéről szervezett egy négynapos szabadegyetemet a Színművészeti területére.

Az Origo megkérdezte Upor Lászlót, az azóta lemondott (de még mindig maradt) rektorhelyettest: továbbra is azt állítja, hogy a hallgatók egyedül szervezték a barikádot?

Mint ismert:

Gyurcsány Ferenc augusztus elsején vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát – aznap, hogy nyilvánosságra került, ő a kuratórium elnöke. Négy nappal később a Színművészeti már tábort szervez, ahol egy zágrábi egyetemfoglalás tanulságait elemzik.

Két fellépő különösen érdekes egyébként. Az egyik persze Gulyás Márton, ő rondította össze a Sándor Palotát és az ÁSZ épületét, ő zavarta meg bekiabálásaival korábban Markó Iván táncpremierjét (majd zavarta ki a színházból a nagy koreográfus). Kálmán Olga állandó beszélgetőpartnere volt különféle propagandaműsorokban, Schilling Árpáddal együtt szervezték a Krétakört, és közismerten Soros-alapítványokból jut pénzhez .A másik Misetics Bálint. Ő hivatalosan hajléktalanügyben szokott beszélni, de – bizonyítottan – Soros radikálisainak kiképzésében is tevékenyen részt vett: ő volt az egyik trénere azoknak az aktivistáknak, akik polgári elégedetlenséggel (állami intézmények elfoglalása, működésük megzavarása) szerették volna befolyásolni a 2018-as választások kimenetelét – írják.

A lap szerint a Város Mindenkiért elnevezésű szervezet tagadja, hogy bármi köze lenne Soroshoz, azonban a sajtó kiderítette, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) 2011-ben hivatalosan is mögéjük állt.

Kérdés, hogy mindezek fényében ki hiszi el, hogy kizárólag a diákok – mindenféle felbujtás nélkül – szervezték a barikádot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére