Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vonáék számára kedvezõen alakítanák át a Jobbik vezetési struktúráját

Tóth Dalma

2018.04.27. 18:08

A Magyar Idõk a Jobbikkal kapcsolatosan korábban arról számolt be, hogy a pedzegetett társelnöki rendszer helyett egy elnök-elnökhelyettesi verzióról születhet döntés a párt holnapi kongresszuson, amelyet a Lurdy Házban tartanak. Gyöngyösi Márton ezt az információt ma Facebook-oldalán erõsítette meg.

A Jobbik országos választmánya egy elnökről és elnökhelyettesről szóló koncepciót fogadott el, erről szombaton szavazhat a párt kongresszusa - írta.

Az ellenzéki pártnak eddig elnöke és több alelnöke volt, s a parlamenti választás után társelnöki rendszer bevezetése vetődött fel.

A Jobbik zárt kongresszusán az alapszabály-módosításokról kell állást foglalniuk az alapszervezetek által delegált tagoknak. Két héttel később, május 12-én tisztújító kongresszus lesz, a személyi döntéseket ezen hozzák meg.

A párt elnöksége korábban arra tett javaslatot, hogy Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás társelnökként irányítsa a pártot, az áttérés tervét a feladatmegosztással indokolták.

Vona Gábor leköszönő pártelnök az április 8-ai országgyűlési választáson elszenvedett csúfos vereség után jelentette be lemondási szándékát, másnap pedig közölte: nem méreti meg magát a Jobbik tisztújításán és listás parlamenti mandátumát sem veszi át. A politikus 2006. november 25. óta volt a Jobbik elnöke.

Gyöngyösi Márton - aki 2010 óta a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese és külügyi szakpolitikusa - közösségi oldalán azt írta: tudja, hogy vannak, akik még tartanak egy új felállástól, de úgy gondolja, nincs ok aggodalomra. Sneider Tamást, a Jobbik és az Országgyűlés alelnökét régi jobbikosként jellemezte, aki maga is végigjárta a néppártosodás útját és akinél jobban kevesen ismerik a szervezetet.

Jöhet a pártszakadás?

Azonban a Jobbikban nincs egyértelmű egység Sneiderék mögött. Toroczkai László elnökjelölti országjárása komoly aggodalmat okoz a Sneider-Gyöngyösi-féle társelnökségnek, mivel Toroczkait a vidéki és a fővárosi alapszervezetek közül is egyre többen biztosítják támogatásukról.

Vonáék azonban felkészültek Torockai esetleges párton belüli megerősödésére: eltörölnék az elnöki vétót, melynek révén 2016-ban épp Vona Gábor akadályozta meg három radikális alelnökének, Szávay Istvánnak, Novák Elődnek és Apáti Istvánnak a jelölését. Amennyiben sikeresen elérik, hogy az elnöki vétó kikerüljön a párt alapszabályából, akkor kizárólag a kongresszus dönthetne az elnökök személyéről, így Vonáéknak is lenne esélye arra, hogy maradjon emberük a párt felső vezetésében.

Pártszakadást eredményezhet az elnökjelöltek versenye a Jobbikban

Sajtóértesülések szerint Toroczkai László elnökjelölti országjárása komoly aggodalmat okoz a Sneider-Gyöngyösi-féle társelnökségnek, mivel Toroczkait a vidéki és a fővárosi alapszervezetek közül is egyre többen biztosítják támogatásukról. A Magyar Idők értesülése szerint Toroczkai László egyszemélyes országjárása óriási feszültséget keltett a Jobbikban, pontosabban a Vona Gáborhoz hű vezetőiben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére