Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A japánok nem szónokolnak a környezetvédelemről, inkább összeszedik a szemetet

Jánosy Károly

2022.11.24. 20:38

Vigyázó szemetek a japánokra vessétek! A Batsányi Jánostól kölcsönzött mondatot kellene a haragos zöldek harci zászlajára tűzni. A japánok nem verik a harci tamtamot, nem állítanak csatasorba Asperger-szindrómás tinit a környezetszennyezés megakadályozása érdekében, inkább különösebb felhajtás nélkül összeszedik maguk után a szemetet. Mert számukra ez természetes.

 

Japán szurkoló takarítja a lelátót a Németország-Japán mérkőzés utánMTI/AP/Eugene Hoshiko

 

Az oroszországi vb után Katarban is patika tisztaságú öltözőt hagytak maguk után a sokkal esélyesebb és szivárványügyekben is élenjáró Németországot 2-1-re elintéző japán futballisták. Sőt, győzelmi mámorukban arról sem feledkeztek meg, hogy – afféle kedves és hálás gesztusként – origami hattyúkat hajtogassanak a házigazdáknak, miután megünnepelték a németek elleni fényes sikert a Khalifa International Stadionban. Ráadásként japán és arab nyelvű köszönőlevelet is hagytak.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogyan fogadták az LMBTQ+ érzékenyítésen már régen átesett országok vezetői és civil szervezetei a japánok lebratyizását a katari vendéglátókkal. Pezsgőt nyilván nem bontottak, de az végképp összezavarhatta a zöldben politizálók világképét, hogy a japán szurkolók a lelátókon is magától értetődő természetességgel összeszedtek minden szemetet, valóságos nagytakarítást végeztek a világraszóló győzelem után. Nyilván nem akartak a pakisztáni, Sri Lanka-i és egyéb országokból érkező vendégtakarítóknak több gondot okozni.

Sőt, a közösségi médiában megosztott képeken a japán öltözőben ragyogó tisztára söpört padló, takaros kupacokba szortírozott vizes palackok és összehajtogatott törölközők láthatók, és még az ablakokat is nyitva hagyták szellőzni. A japánok számára ez szinte természetes, szurkolóik egy kis csoportja a számukra aligha túl érdekfeszítő Katar–Ecuador vb-nyitómérkőzés után ottmaradt, és a házigazdák legnagyobb megdöbbenésére rendet rakott. Igaz, meg sem kíséreltek bárkit, bármire – még takarításra sem – ösztönző, színes, szagos karszalagot viselni.

A 2018-as oroszországi világbajnokságon és a szintén Katarban megrendezett 2019-es Ázsia-kupán is megosztották a makulátlan japán öltözőkről készült képeket. Egyelőre vajmi kevés követőjük akadt a nagyvilágban.

Kétségtelen, rendet rakni, szemetet szedni sokkal fárasztóbb, mint a környezetvédelemről szónokolni. Az utóbbi mégiscsak tisztább munka.

 

A japánok számára természetes, hogy a meccs után takarítanakMTI/AP/Eugene Hoshiko

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére