Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A románok is sivalkodnak a nemzeti összetartozás éve miatt

Pörge Béla

2019.06.22. 17:28

Úgy látszik, egy rugóra jár az agyuk a szlovákokkal, és nagyon fáj nekik, hogy Magyarország kiáll az elszakított országrészek mellett.

A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját.

Az erről szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a bukaresti külügyi tárca leszögezi: elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul, mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak és annak az együttműködésnek, amelyről a stratégiai partnerségi dokumentumban, illetve a Románia és a Magyar Köztársaság között 1996. szeptember 16-án Temesváron megkötött alapszerződésben állapodott meg a két NATO, illetve európai uniós tagállam.

A román külügyminisztérium megalapozatlannak tartja és elutasítja az országgyűlési határozat indoklását, mivel Románia szerint nem léteznek olyan máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott (az már biztos, különösen lélektani problémákat nem okoz, persze... – a szerk.). A román fél szerint a békeszerződés, amely egyebek mellett Románia és Magyarország határát is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat „beállítja” (a románoknak bizonyára nem tragédia, nekünk viszont az, akkor is, ha a fejükre állnak emiatt – a szerk.)

A román fél nem vitatja el Magyarország jogát, hogy történelme fontos mozzanatairól megemlékezzen, de nem fogadhatja el, hogy ezek a megnyilvánulások megkérdőjelezzék azokat a békeszerződéseket, amelyek a mai Európát megalapozták. Bukarest elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait azzal a céllal, hogy egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok (az már igaz, hogy a románok szakértők a fiktív határok ügyében – a szerk.) alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja, amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által.

Ha már a fikció szóba került a román külügy közleményében: Romulus és Remus szobra Kolozsvárott

A bukaresti külügy szerint Romániának és Magyarországnak együtt kell munkálkodnia azon, hogy a béke, az emberi alapjogok, és a társadalmi jólét garanciájaként létrejött EU megerősödjék, és a kétoldalú jogi-politikai kapcsolatokat is erre a értékközösségre kell alapozniuk.

A közlemény szerint Románia mélyen elkötelezett a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek” jogainak tiszteletben tartása mellett, és azon van, hogy minden eszközzel óvja nyelvi, vallási, kulturális és etnikai identitásukat (a kétnyelvű táblák kihelyezésének akadályozása és a magyar nyelvű helyi újságok miatt kiszabott büntetések és vélhetően ezt szolgálják – a szerk.), erősítse az etnikumok közti párbeszédet. A kommüniké megerősíti azt a Bukarest által rendszeresen hangoztatott álláspontot, miszerint Románia az utóbbi évtizedeken fejlett, „modellértékű” rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.

A román külügyminisztérium közleménye végén megerősíti, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló, a jövő felé forduló, a két ország polgárainak érdekeit szolgáló, pragmatikus kapcsolatokra törekszik Magyarországgal és a magyar féltől is ugyanezt várja el.

Nem a románok voltak az elsők, akik sivalkodtak a nemzeti összetartozás éve miatt, a szlovák külügynek ez már pénteken összejött, a derék atyafiak szerint az emlékezés csak felszakítja a sebeket.

Ahogyan a lopott pénz is égeti az ember zsebét, úgy nyugtalaníthatja a szlovákokat és a románokat pusztán az a tény, hogy a Felvidéken és Erdélyben a magyarok mindig otthon lesznek. Ennek tükrében nem csoda a fenti sivalkodás, pedig csak arról van szó, hogy Magyarország megemlékezik történelmének legnagyobb tragédiájáról, melynek 100. évfordulója tényleg megérdemel egy emlékévet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére