Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Álszent kíváncsiság gazdagon, hollandi mártással

Jánosy Károly

2022.11.14. 14:00

A katari labdarúgó-vb stadionjait építő, kizsákmányolt vendégmunkások „nagyjából húsz tagú csoportjával” találkozik a holland válogatott. A futballisták a munkakörülményeikről faggatják őket, és Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt és a többi milliomos szupersztár nyilván ájuldozni fog majd a meglepetéstől az eléjük festett kép láttán.

 

2019. decembere, épül a Luszail Stadion, a nyolc katari vb-aréna egyike. Akkor elég halkan bírálták a vb-házigazdátMTI/EPA/Ali Haider

 

Mintha soha sem hallottak volna arról, hogy a sivatagi országban szinte éhbérért dolgoznak a külföldiek, akik valószínűleg hírből sem ismerik az alapvető munkavédelmi előírásokat. Számukra természetesen az is újdonságképpen hat majd, hogy a hivatalos adatok szerint 37 haláleset történt a stadionok építése közben. A nem hivatalosak szerint pedig – egyebek mellett tavaly az angol Guardian is megírta –, legalább 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Sri Lanka-i munkás vesztette életét. Tromsö is oly messze van Amszterdamtól és Hágától, hogy elkerülte az ottaniak figyelmét a norvég fociklub vezetőinek tavaly februári felhívása, hogy akkor is bojkottálni kellene Katart, ha véletlenül kijutna a válogatottjuk a vb-re. Nyilván 2010 – amikor Katarnak ítélték a világbajnoki rendezést – óta, senki sem hallott a fenti számokról, a norvégok és mások tiltakozásáról, és senki sem látta a közösségi médiában az erről szóló anyagokat.

Mindenesetre, a holland válogatott fittyet hány a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA tanácsára, hogy a résztvevők tartózkodjanak a politikai üzenetektől a világbajnokság idején, és dafke meghallgatja a vendégmunkásokat. Máskülönben nem tudná álszenteskedő pózba helyezkedve megmutatni, hogy ugyan a szankciók ellenére a holland-orosz kereskedelem 32 százalékkal nőtt, de ők azért rendes, tisztességes, becsületes hollandusok, akik – íme, az élő példa – szívükön viselik a világ gondját, baját.

 

Talán tetszettek volna évekkel korábban felébredni, levenni a szemellenzőt, kihúzni a fülekből a dugót! Akkor kellett volna a munkásokat meghallgatni, lármázni, bojkottra buzdítani, amikor a FIFA Katarnak adta a rendezés jogát, és elkezdődtek az építkezések.

 

A katari vb lobbistája, a 2011-ben még a FIFA-elnöki tisztségre is pályázó katari Mohammed bin Hammam az ellene indított vizsgálat szerint, alsó hangon legalább huszonöt tisztségviselőt vesztegetett meg. Szóval a garast a fogukhoz verő hollandusoknak nem kellene eltartott kisujjal eljátszani a meglepettet, hiszen nem tegnap vagy a múlt hétfőn derültek ki a visszásságok. Az már 2010-ben is tudott volt, hogy az olajban, gázban gazdag monarchia nem éppen a legideálisabb otthona a grandiózus focieseménynek. Többek között a részleges alkoholtilalom, az egynemű párkapcsolatok látványos üldözése, a tetszésnyilvánítás korlátok közé szorítása és az országok bajnoki rendjének átszervezése a novemberi vb-rajt miatt.

 

A hollandok azonban majd jól megmutatják. S miután Virgil van Dijkék a munkások panaszainak meghallgatásával lecsillapították háborgó lelkiismeretüket, már nyugodtan mehetnek a vérrel, verejtékkel és rabszolgamunkával felépített stadionokba, ahol előbb Szenegál, Ecuador majd – most kapaszkodjanak meg! – Katar ellen játszanak.
Utóbbit, büntetésből jól meg is verik.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére