Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Befutott a „cseh Soros” pénze a telexes kasszába

888.hu

2021.03.25. 19:00

Veszélyben van-e a Telex függetlensége?

 

Nagyszerű hírt tett közzé ma az Index Telex.hu.

Nyilvánosságra hozták csütörtökön, hogy megérkezett hozzájuk a Zdeněk Bakala cseh milliárdos nevéhez köthető kiadóvállalat, az Economia által még tavaly felajánlott támogatás összege.

(Photo by YORICK JANSENS / BELGA / AFP)

Bakala egy munkatársa közvetítésével még 2020. szeptember 21-én, néhány nappal a Telex elindítása előtt jelentette be, hogy 200 ezer euró (nagyjából 70 millió forint) adománnyal támogatná a portált. A Telex az összeg megérkezése kapcsán most hangsúlyozza, hogy Bakala nem szerez tulajdonrészt, ez nem befektetés a részéről, hanem szimpla támogatás, és ezért nem kér semmit cserébe.

Zdenek Bakalát csak

a „cseh Sorosként” emlegetik,

igaz, a saját családnevét viselő alapítványa jóval kisebb, mint Gyuri bácsi Nyílt Társadalom Alapítványa.

A V4NA nemzetközi hírügynökség tavaly utánajárt, hogy az üzletember számára a politika világa sem ismeretlen, 2010-ben több pártot is támogatott pénzzel. Bakala összesen 28,5 millió koronát (mai árfolyamon: 1 millió euró) adományozott a Polgári Demokrata Pártnak (Civic Democratic Party), a TOP 09-nek és a Közügyek (Public Affairs, Veci verejné) nevű pártnak.

A három jobboldali párt szövetségét „Bakala-koalíciónak” nevezték.

Az üzletembert Andrej Babis cseh miniszterelnök is bírálta már. Tavaly decemberben arról beszélt, hogy az államnak kellett megmentenie a korábban Bakala tulajdonában lévő OKD nevű szénipari vállalkozást, amely több mint 10 évvel ezelőtt privatizációs botrányba keveredett.

 

Zdenek Bakala egy egész régiót megsemmisített, és megtévesztette az embereket, megfosztva őket 40 ezer lakástól. Meg kellett mentenünk a vállalatot és a munkahelyeket, amikor pénzügyminiszter voltam. Nemcsak hétezer alkalmazottért, hanem az egész vállalatért is felelősséget vállaltunk, ami teljesen rendezetlen volt, de a régió ipara tőle függött”

fogalmazott Babis.

A cseh vállalkozó Soros György amerikai tőzsdespekulánssal is kapcsolatba hozható. 2007-ben együtt szerepeltek egy konferencián, amelyet a Policy Association for an Open Society szervezett. Ezenkívül Bakalától sem áll távol a filantrópia.

2007-ben alapította meg a Bakala Alapítványt, amelynek célja, hogy tehetséges diákoknak biztosítson külföldi egyetemeken ösztöndíjat. Az alapítvány azonban Soroshoz köthető nem kormányzati szervezeteket is támogat, például a Közép-európai Aspen Intézetet (The Aspen Institute Central Europe). A szervezet 2019-es éves beszámolója a Bakala Alapítványt az első helyen tünteti fel, de a The Aspen Institute-ot és a The Aspen Institute Germanyt is megemlíti.

Utóbbi kettő a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) adatbázisának kifizetési listáján is feltűnik.

Eszerint a The Aspen Institute 2016 és 2018 között 590 ezer dollárt kapott, míg a német intézet 2017-ben több mint 347 ezer dollárral gazdagodott.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére