Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Demokratikus deficit a DK-ban? Gyurcsány tartja hatalmon Orbán Viktort?

Horváth K. József

2022.11.15. 15:20

Tegnap az ATV nyilvánossága előtt alaposan az orrára koppintottak a Demokratikus Koalíciónak, amely ugye a demokratikus működés mintapéldájaként szereti beállítani magát.

 

Most ne menjünk bele abba, hogy miként bírálják képviselői saját hazájukat a szerintük meglévő jogállamisági deficit, illetve a demokrácia hiánya miatt. Inkább idézzük fel, miként reagált Arató Gergely DK-s képviselő, árnyékminiszter, amikor egyik kilépett párttagjuktól, Nagy-Husszein Tibortól idézett a műsorvezető, aki így írt közösségi oldalán: „A DK útelágazáshoz ért: – Vagy meglépi azokat a szervezeti, személyi, tartalmi változásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy legalább 3 millió szavazó számára elfogadható legyen, – vagy akarata ellenére is beleragad abba, hogy ő tartja hatalomban Orbánt. Számomra csak az első út elfogadható. Nem arról van szó, hogy azt szeretném, ha olyan lenne a DK, ami nekem tetszik, hanem olyan legyen, ami legalább 3 millió választónak tetszik. Éveken át próbáltam a párton belül elérni, hogy legalább beszéljünk a tagsággal erről a helyzetről, a változtatás szükségéről és lehetőségeiről. Rendre visszapattantam a falról.”

 

Lássuk, mit válaszolt erre Arató András, aki nagyon kurtán akarta elintézni az ügyet. A fentieket „...állítja Nagy-Husszein Tibor. A Demokratikus Koalíciónak van több, mint 10 ezer tagja, az elmúlt hónapokban közel ezren léptek be. Úgyhogy ezt a veszteséget el tudjuk viselni. Nagy-Husszein Tibor 8 éve nem politikusa a DK-nak. Szerintem a szavazókat sokkal jobban érdekli, hogy mondjuk újraindítanánk a panelprogramot és a lakásfelújításokat, bla-bla-bla...”

Szóval Arató szerint tehát Nagy-Husszein állítása nem fontos.

A műsorvezető azonban tovább idézett a távozótól, aki kijelentette, a DK nem demokratikus párt, nem demokratikus a működése. Szó szerint ezt írja: „...bár valóban van sok ügy, ami a párt belügye – konkrétan a demokratikus működés nem az, különösen nem ebben a választási rendszerben, amelyben nem lehetséges az ellenzéki pártok versengése. Az, hogy egy párt elnökségét – vagy annak is egy szűkebb körét – nem ellenőrzi semmilyen testület, hogy egy pártban hiányoznak a fékek és ellensúlyok, az nem a párt belügye csupán. Az bizony társadalmi veszélyforrás. Épp ezt nyögjük most is, ezt szeretnénk végre múlt időbe tenni.”

Arató így söpri le a demokratikus működés hiányt kifogásoló megállapítást: „A DK talán az egyetlen magyarországi párt, amelynek az elnökét közvetlenül választják meg a párt tagjai.” Pont. „De nem ez a fontos kérdés...”, vált azonnal más témára az árnyékminiszter.

 

És valóban. Nyilván sokkal fontosabb, hogy a tűzhöz közel lévő DK-s korifeusok jól éljenek, sütögethessék a pecsenyéjüket, s minden megvalósítható választási győzelmi cél nélkül megtartsák a jól jövedelmező pozíciókat. Közben, mintegy mellékállásban, hergelik az embereket a kormány ellen, mert az az ellenzéktől természetesen nagyon komilfó.

De ha már demokráciadeficit, akkor álljon itt a Hírklikken közzétett hangfelvétel. Egy idézet Gyurcsány Ferenctől is, aki Hazai Iván Andrást, Óbuda egykori alpolgármesterét és Rózsa László Pétert fenyegette meg, amikor bejelentették felé, hogy kilépnek a DK-ból. „Uraim, csak szólok, ha most elmennek, akkor maguknak 24-től nincsen politikai jövőjük.”

Szóval valahogy így mennek a dolgok a Demokratikus Koalícióban, amely – farizeus módon – nevében is hirdeti a többség hatalmát.

Őszintén szólva azonban semmi kifogásom az ellen, ha Gyurcsány ragaszkodik a jelenlegi felálláshoz. Sőt, kifejezetten örülök neki, ha még néhány cikluson át „hatalmon tartja” Orbán Viktort.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére