Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Filipp: Lehet, hogy a Ryanair-vezér egy f-betűs szó, de nem is ez a kérdés

Filipp Dávid

2022.06.23. 17:03

A Ryanair mindenkinél jobban tudja!

 

A ryanaires fószer egy f-betűs szó, de nem is ez az igazán fontos kérdés.

Május végén a kormány bejelentette, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre. Ezekbe kerülnek az extraprofit-adókból származó bevételek. Nyolc területen vezették be, az intézkedéstől összességében több mint 800 milliárd forint bevételt várnak.

Az új szabályozás a légitársaságokat is érinti, jött is a Ryanair nevezetű fapados, amely közleményben tudatta, hogy szerintük az extraprofit-adó „több mint ostobaság” majd egyik pillanatról a másikra elnevezte légiforgalmi adónak és 3900 forint értékben rátolta az utasokra.

Ezt követően a gazdaságfejlesztési miniszter – nagyon helyesen egyébként – fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítványozott a Ryanair ellen.

 

Aztán jött a szebb napokat is megélt HVG, amely interjút készített a Ryanair vezérigazgatójával, Michael O'Leary-vel, aki hozta a tőle megszokott suttyó stílust, és mindenkit szidalmazott. És szidalmaz is a mai napig.

 

Nem teljesen világos, hogy ha a Ryanair hasonló adót Németországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban gond nélkül, jogkövető módon be tud fizet – és ezzel kapcsolatban semmilyen problémát nem jelez –, miért épp a magyar eljárással akad gondja.

 

Az ügy jelenleg ott tart, hogy a fogyasztóvédelem soron kívüli vizsgálatot rendelt el, a bírság akár kétmilliárd forint is lehet.

De kicsoda az a Michael O'Leary? Maradjunk annyiban, hogy az ember egy arrogáns, bunkó, f-betűs szó.

Ha kell, az utasokat szidja, ha kell, a muszlim utasokat csekkoltatná, ha kell, akkor a Lufthansat hasonlítja drogosokhoz.

 

Úgy tűnik, hogy a gondolatok is könnyen jönnek neki:

  • A mosdóhasználatért felszámolna egy kis lét,
  • Állóhelyeket is beszerelne a repülőkbe,
  • Szerinte a túlsúlyos emberek szörnyek.

 

Manapság az egyik legfontosabb probléma, amellyel az államoknak szembe kell nézniük, a multinacionális vállalatok növekvő hatalma, amely az állami szuverenitás rovására megy. Gondoljunk csak a tech-cégek folyamatos ármánykodására…

De az igazán fontos kérdés az, hogy

mi van mi felett?

A multik a kormányok felett, vagy a kormányok a multik felett? Be kell-e tartsák a törvényeket abban az esetben is, ha azok nem felelnek meg a kifinomult ízlésüknek?

Természetesen ezek csak költői kérdések.

De tény az, hogy a multik óriási befolyással rendelkeznek a nemzetközi rendszerben. Most csak a Ryanair-nél maradva, kampányoltak ők már a Brexit ellen, amibe Michael O'Leary személyesen is beszállt, de az is előfordult, hogy beperelték a brit kormányt a Covid idején meghozott utazási tilalmak miatt.

Akárhogy is, a helyzet továbbra is az, hogy

a háború árát nem fizethetik meg a magyar emberek.

 

 

A sorozat korábbi részei:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére