Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Filipp: Lehet, hogy a Ryanair-vezér egy f-betűs szó, de nem is ez a kérdés

Filipp Dávid

2022.06.23. 17:03

A Ryanair mindenkinél jobban tudja!

 

A ryanaires fószer egy f-betűs szó, de nem is ez az igazán fontos kérdés.

Május végén a kormány bejelentette, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre. Ezekbe kerülnek az extraprofit-adókból származó bevételek. Nyolc területen vezették be, az intézkedéstől összességében több mint 800 milliárd forint bevételt várnak.

Az új szabályozás a légitársaságokat is érinti, jött is a Ryanair nevezetű fapados, amely közleményben tudatta, hogy szerintük az extraprofit-adó „több mint ostobaság” majd egyik pillanatról a másikra elnevezte légiforgalmi adónak és 3900 forint értékben rátolta az utasokra.

Ezt követően a gazdaságfejlesztési miniszter – nagyon helyesen egyébként – fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítványozott a Ryanair ellen.

 

Aztán jött a szebb napokat is megélt HVG, amely interjút készített a Ryanair vezérigazgatójával, Michael O'Leary-vel, aki hozta a tőle megszokott suttyó stílust, és mindenkit szidalmazott. És szidalmaz is a mai napig.

 

Nem teljesen világos, hogy ha a Ryanair hasonló adót Németországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban gond nélkül, jogkövető módon be tud fizet – és ezzel kapcsolatban semmilyen problémát nem jelez –, miért épp a magyar eljárással akad gondja.

 

Az ügy jelenleg ott tart, hogy a fogyasztóvédelem soron kívüli vizsgálatot rendelt el, a bírság akár kétmilliárd forint is lehet.

De kicsoda az a Michael O'Leary? Maradjunk annyiban, hogy az ember egy arrogáns, bunkó, f-betűs szó.

Ha kell, az utasokat szidja, ha kell, a muszlim utasokat csekkoltatná, ha kell, akkor a Lufthansat hasonlítja drogosokhoz.

 

Úgy tűnik, hogy a gondolatok is könnyen jönnek neki:

  • A mosdóhasználatért felszámolna egy kis lét,
  • Állóhelyeket is beszerelne a repülőkbe,
  • Szerinte a túlsúlyos emberek szörnyek.

 

Manapság az egyik legfontosabb probléma, amellyel az államoknak szembe kell nézniük, a multinacionális vállalatok növekvő hatalma, amely az állami szuverenitás rovására megy. Gondoljunk csak a tech-cégek folyamatos ármánykodására…

De az igazán fontos kérdés az, hogy

mi van mi felett?

A multik a kormányok felett, vagy a kormányok a multik felett? Be kell-e tartsák a törvényeket abban az esetben is, ha azok nem felelnek meg a kifinomult ízlésüknek?

Természetesen ezek csak költői kérdések.

De tény az, hogy a multik óriási befolyással rendelkeznek a nemzetközi rendszerben. Most csak a Ryanair-nél maradva, kampányoltak ők már a Brexit ellen, amibe Michael O'Leary személyesen is beszállt, de az is előfordult, hogy beperelték a brit kormányt a Covid idején meghozott utazási tilalmak miatt.

Akárhogy is, a helyzet továbbra is az, hogy

a háború árát nem fizethetik meg a magyar emberek.

 

 

A sorozat korábbi részei:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére