Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hazaérkezett a nyaralásból a genderlobbi

888.hu

2018.08.13. 15:40

A múlt héten az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) úgy döntött, hogy megszünteti az egyetemeken a gender szakot. A döntés leginkább az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti, ahol államilag finanszírozott genderképzésen vettek részt a hallgatók. Az ELTE elsõ reakciója az volt, hogy elfogadta a döntést, ám a hírre a hétvégén hazatért a Balcsiról a genderlobbi.

A múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy döntött, hogy megszünteti az egyetemeken a gender szakot. A döntés leginkább az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti, ahol államilag finanszírozott genderképzésen vettek részt a hallgatók. Az ELTE első reakciója az volt, hogy elfogadta a döntést, ám a hírre a hétvégén hazatért a Balcsiról a genderlobbi.

Pénteken még ezt írta közleményében az egyetem:

"A társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés felmenő rendszerben történő megszüntetését célzó rendelettervezetről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia (MRK) közvetítésével szerzett tudomást. Egyetemünk a rendelkezésre álló véleményezési határidőn belül megfogalmazta a tervezettel kapcsolatos észrevételeit az MRK részére. A társadalmi nemek tanulmánya mesterszak képzést az ELTE 2017-ben, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság eljárását követően, a fenntartó minisztérium által engedélyezett szakként indította el. A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy a témakörben lehetőség szerint érdemi szakmai vita folyhasson le. A végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni".

A minisztérium meg is indokolta döntését:

a képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. Az állami közfinanszírozású egyetemeknek mindezt figyelembe kell vennie, mivel ezen felsőoktatási intézmények célja a társadalmi és munkaerő-piaci valós igényeknek való megfelelés."

Hétfőre valamiért megváltozott a helyzet, az ELTE a Magyar Rektori Konferencián keresztül próbálta elkaszálni a gender szak megszüntetését.

  • Szerintük a minisztérium nem indokolta meg, hogy miért kell megszüntetni a gender szakot;
  • szerintük a szak összhangban működik az Emmi rendeletével – Emmi 18/2016. (VIII. 5) –, valamint a minisztérium engedélyezte az indulást korábban;
  • az ELTE szerint a gender szak megszüntetése sérti az Alaptörvény X. pontját, amely garantálja a felsőoktatás és a tudomány autonómiáját;
  • az ELTE azt is kifejtette, hogy a "társadalmi nemek" szakon a magyar társadalom égető problémáit kutatják.

Az ELTE szakmai egyeztetést szeretne a kérdésben.

Az egyetem azután váltott keményebb hangnemre, hogy a hétvégén megszólaltak a témában a gender "nagyasszonyai": Pető Andrea és Gregor Anikó. Valamint szombaton kiadott egy közleményt a Társadalomtudományi Kar dékánja, Juhász Gábor, aki a gender szak hasznossága mellett próbált érvelni.

Mint ismert, az érintett szereplők azzal érvelnek, hogy a gender szak kizárólag hardcore tudomány, semmi ideológia nincs mögötte. Érdekesség – ahogy Szentesi Zöldi László megírta nálunk –, hogy csak az utóbbi években hatvan szak alakult át, amelyek közül huszonegy meg is szűnt. Ezen szakok megszűnésekor valahogy nem sivalkodtak a balliberális szerkesztőségek és a széltoló ballib értelmiség.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére