Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hogy mit kérek karácsonyra? Telt házas derbit!

Horváth Tamás

2018.12.21. 17:58

Ha valóban a magyar labdarúgás felemelkedéséért, a meccsre járó szurkolók számának növekedéséért és az igazi futballhangulatért munkálkodik a Magyar Labdarúgó-szövetség, akkor nem lesz zárt kapus a februári Újpest-Ferencváros összecsapás.

Közeleg a karácsony, Jézus Krisztus születésének az ünnepe. Ilyenkor nemcsak a hívő keresztények, hanem minden jóérzésű ember szívét elönti a szeretet, az ünnepre való tekintettel nagyvonalúak, megbocsátóak és nagylelkűek leszünk, ami az ajándékozás gesztusában is testet ölt.

Bár valóban jobb adni, mint kapni, én ezúttal nem adni szeretnék, hanem kapni. Amit kérek, egyáltalán nem teljesíthetetlen, és akitől kérem, egyedül csak ő képes rá, hogy teljesítse.

Szenteste előtt három nappal a Magyar Labdarúgó-szövetséghez fordulok, ahhoz a szervezethez, amely fegyelmi bizottsága kedden azt a döntést hozta, hogy a december 8-i Újpest-Videoton NB I-es találkozón történt rendbontás és szurkolói megnyilvánulások miatt

egymillió forintos büntetéssel és egy zárt kapus mérkőzéssel sújtja az Újpest FC-t.

A soron következő hazai meccse az Újpestnek a Ferencváros elleni februári derbi, így ha csak nem bírálja felül magát az MLSZ, nem lehetnek nézők a magyar futball legnagyobb összecsapásán.

A más magyar stadionokban is megszokott pirotechnikai eszközök használata és a labdarúgás közegéhez (sajnos vagy nem sajnos, ezt mindenki döntse el saját vérmérséklete és habitusa szerint) hozzátartozó szurkolói rigmusok önmagukban – az MLSZ közelmúltbeli gyakorlatát tekintve – nem értek volna ilyen súlyos büntetést. Az Újpest-szurkolók és a rendezők között kialakult összetűzés és rendbontás azonban valóban nem való a stadionokba, de ha a miérteket és a következményeket is megvizsgáljuk, akkor más megvilágításba kerül az eset.

Az újpesti szurkolók csalódottsága több okból is érthető. Ahhoz képest, hogy az ország egyik legsikeresebb klubjának szurkolnak, valamint szurkolótáboruk létszámát és minőségét tekintve ugyancsak a legjobbak közé tartozik Magyarországon, a csapat utoljára húsz éve, 1998-ban nyert bajnoki címet, 2011 óta pedig a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet ámokfutását kell eltűrnie a lila-fehér fanatikusoknak.

Duchatelet a klub címerének a megváltoztatásával húzta ki végérvényesen a gyufát, de a csapat sikerességét lehetetlenné tevő játékospolitikája (gyakorlatilag félévente kicserélődik a keret, középszerű külföldi légiósok érnek el középszerű eredményeket), illetve szurkolóellenes attitűdje is komoly feszültséget generált és generál mind a mai napig a IV. kerületben.

A mostani események megértését segíti elő az a tény is, miszerint az Újpest mérkőzéseit biztosító cég munkatársai az elmúlt időben többször is vegzálták a szurkolókat, általában akkor, amikor a fanatikusok a belga tulajdonos tettei miatt fejezték ki a nemtetszésüket.

A hatalmával tendenciózusan visszaélő biztonsági szolgálat legutóbbi erőszakos megnyilvánulása azonban már a klubvezetésnél is kiverte a biztosítékot, és még az MLSZ keddi döntése előtt

az Újpest FC azonnali hatállyal szerződést bontott a céggel.

Kétségtelenül igaz, hogy az újpesti szurkolók egy csoportja nem megfelelő módon válaszolt a visszatérő provokációra, de ember legyen a talpán, aki minden körülmények között képes megőrizni a hidegvérét.

Ezek tükrében és tekintve azt, hogy az idei szezon eddigi legnagyobb balhéja után csak az MLSZ elnökének, Csányi Sándornak a fellebbezését követően tiltottak el nagy nehezen két Vidi-játékost egy-egy meccsre, józan paraszti ésszel is érthetetlenné válik, hogy az Újpest miért kapott zárt kapus és egymillió forintos büntetést.

M4Sport

Dráma és balhé a Puskás-Vidi (2-1) végén. A vendégek 102. percben kihagyott 11-ese után óriási tömegjelenet alakult ki: Hadzic a felcsúti kispaddal veszett össze, a békítő Benczés Miklós a...

Ráadásul maga a zárt kapus büntetés is abszolút ellenkezik a futball szellemiségével. Közhely ugyan, de igaz:

a foci a szurkolókért van, egy színészi társulat sem tart előadást nézők nélkül.

De más elvi aggályok is felmerülnek a zárt kapus büntetés kapcsán. Az egyik legnagyobb ilyen, hogy ez a fajta szankció azokat is sújtja, akiknek semmi közük nincsen azokhoz a cselekményekhez, amelyek miatt a büntetést kiszabták.

A magyar labdarúgás esetében különösen meg kellene becsülni azokat a szurkolókat, akik a saját szabadidejükből és pénzükből áldoznak arra, hogy NB I-es mérkőzésekre járjanak – mert ha a szívünkre tesszük a kezünket, közel sincs annyi néző a stadionokban, amennyivel elégedettek lehetnénk.

Az Újpest és a Ferencváros összecsapása a magyar futball legnagyobb eseménye, a hagyományok, valamint a drukkerek elképesztő koreográfiái és szurkolása miatt európai szinten is jegyzett derbiről van szó, nem egy külföldi meccsturista kifejezetten ezen párosítás miatt érkezik hazánkba.

A Szusza Ferenc Stadion hosszú évek óta már csak akkor telik meg magyar csapat ellen, ha a Ferencváros az ellenfél, de a Groupama Arénában is általában csak az Újpest ellen van telt ház. A soron következő februári derbin is garantáltan tele lenne a stadion – főleg, hogy a hosszú téli szünet után az első hazai mérkőzése lesz az Újpestnek.

Ha a Magyar Labdarúgó-szövetségnek fontos az, hogy Magyarország legnagyobb presztízsű összecsapásán igazi futballhangulat uralkodjon, és nagyjából tízezer ember, köztük gyerekek, nők, idősek és családok életre szóló élményt szerezzenek a helyszínen és további tízezrek a képernyők előtt (zárt kapus meccset tévében is borzasztóan rossz nézni), akkor önkritikát gyakorol, felülbírálja a saját döntését.

Bízom benne, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség belátja, hogy a zárt kapus büntetés alkalmazása semmilyen visszatartó erővel nem bír, illetve a névre szóló jegyárusítás és a lelátókat pásztázó kamerarendszer állítólag éppen azt a célt szolgálja, hogy meg lehessen büntetni azokat, akik megszegik a szabályokat.

Eddig úgy tudtam, hogy azért rendkívül körülményes a jegyvásárlás, és azért maradtam le többször is az adott meccs első perceiről, hogy amikor rendbontás történik, ne kelljen bűnhődnöm (ha csak nincsen vaj a fülem mögött), ne kelljen kollektív büntetéseket – pl. zárt kapu – kiszabni, hiszen a felvételek alapján azonosítani lehet a szabályszegőket.

De ha még mindezen érvek nem is elegendőek, akkor is megvan az eszköz az MLSZ kezében, hogy gesztust gyakoroljon:

karácsony alkalmából meglepjen engem és rajtam kívül még magyar állampolgárok tízezreit azzal, hogy lehetővé teszi, hogy szurkolók előtt rendezzék meg a februári derbit.

Mást nem is kérek a fa alá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére