Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így lesz „zöld” az EU: szénerőművek, lítium-bányászat, LNG

888.hu

2022.05.02. 14:00

A „régi szép időkben”  Brüsszel egyik kiemelt problémái közé tartozott a klímaválság és a természetvédelem, azóta jött egy járvány és egy háború, mostanra pedig mintha csak szavakban számítanának bármit is a régi nagy célok. 

 

Az EU klímatervének egyik leglátványosabb szembe köpése az amerikai LNG erőltetése, ugye ez lenne az amerikaiak csodafegyvere az oroszok ellen, hiszen az lenne a cél, hogy az Unió ne a „gonosz” oroszoktól, hanem az amerikai piacról szerezze be a tagállamoknak a gázt. Ezzel az eljárással a legnagyobb probléma (amellett, hogy az amerikaiak nem tudnak elég gázt szállítani Európába), hogy

sokkal károsabb a természetre nézve, mint a szén,

ahogy ezt Tracey Saxby tengerbiológus is mondja:
„az LNG életciklus-elemzése azt mutatja, hogy ezek a kibocsátás-intenzív projektek több üvegházhatású gázt termelnek, mint a szén. Ennek oka a repesztéstechnika miatti metánkibocsátás, amely a repedéskutakból és a csővezetékekből származik, valamint az energiaigényes folyamat, amelynek során a repesztett gázt -162 °C-on folyékony halmazállapotra hűtik, majd úgy szállítják.
Az LNG nem zöld, és a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az ipar és a kormányzat zölddé propagálta.”

 

 

Viszont nemcsak ez az egyetlen téma, ahol valahogy a környezetvédelem háttérbe szorult, hiszen például Portugáliában az autóipar lobbijának hatására hajlandóak lennének egy kisváros felforgatására is, mivel ez az egyik olyan terület Európában, ahol találtak a földben lítiumot. Ahogy arra a Politico is rámutat, a kisváros lakói nem igazán akarnak egy bányavárosba élni,

de az ország vezetői olyannyira elhatározták magukat a bányászat mellett, hogy ha kell, kisajátítják az emberek földterületeit.

 

Ezzel az a legnagyobb probléma egy helyi környezetvédő szerint, hogy a termeléssel járó talajsavasodással és a helyi vízszennyezéssel nem fognak kelőképpen foglalkozni a cégek, arról nem is beszélve, hogy szinte teljesen kiszámíthatatlan a bányászatnak a természetre gyakorolt hosszútávú hatása.

A másik téma, amivel érdemes foglalkozni, az az energiaügy és a környezetvédelem kérdése. Ebben az ügyben a legérdekesebb lépéseket Németország hozta, akik a nagy zöldítés keretében az év végéig bezáratja az összes atomerőművét.

Ez már csak azért is nagyon érdekes, mivel a megújuló energiák (nap-, szél-, stb.) a tavalyi évben sokkal kevesebbet termeltek, mint egy évvel korábban, ami miatt a kieső energiát muszáj volt a németeknek szénerőművekben kitermelni.

 

Magyarul, a németek a megbízható és a lehető legtisztábban működő atomenergiát lecserélték, a kiszámíthatatlanabb megújuló energiákra és a sokkal szennyezőbb szénerőművekre.

Így néz ki tehát az Európai Unió nagy zöld stratégiája gyakorlatban, azért reméljük, a következő években ennél egy picit sikeresebb lesz a bolygó megvédésért folytatott küzdelem.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére