Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Köztársasági érdemrenddel kitüntetett szerzőt náciznak le a haladó ellenzékiek és tanárok

M. Kovács Róbert

2020.02.13. 07:42

Hogy mennyire mondvacsinált is az ellenzéki kultúrharcosok és sipákoló ultraliberális tanárok Wass Albert elleni támadása, arról sokat elmond, hogy Antall József miniszterelnök előterjesztésére Göncz Árpád tüntette ki köztársasági érdemkereszttel az Amerikában élő írót 1993-ban, aki annyira volt fasiszta, hogy egyik fia a NASA kémelhárítójaként, másik fia tábornokként szolgálhatta az Amerikai Egyesült Államok kormányát. Arrafelé nyilván nincs átvilágítás, ugye…
Nem tanítok fasiszta írót,

ez most a trendi liberális pedagógus duma. De kiről is beszélnek? A Pedagógusok Demokratikus (!) Szakszervezete többek között az ellen a Wass Albert ellen ágáll, akinek – nem mellesleg – most állítja színpadra „13 almafa” című regénye színházi adaptációját a Nemzeti Színház. Mert libsi körökben divat lett lenácizni Wass Albertet, amióta a jobboldali kultúrközeg az ikonjává emelte.

És hogy mi fasisztázás oka?

Hát ez: „A kolozsvári népbíróság 1946. március 13-án távollétében – apjával együtt – »háborús bűnökért és gyilkosságért« halálra ítélte. Az író és családja szerint hamisan vádolták azzal, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatok egyik egységét Omboztelkén, majd később Vasasszentgothárdon is, felbujtotta egy román ortodox pópa és családja, magyar szolgálójuk, néhány helyi román lakos és a helyi zsidó kereskedő kivégzésére.” (Forrás: Wikipedia – mert az irodalmi alakokról messzemenő véleményt mondók figyelme ennél aligha terjed tovább...)

A megrögzött, mondhatni elvakult véleményen az sem változtat, hogy Románia hiába kérte 1979-ben az Amerikai Egyesült Államokba emigrált író kiadatását. (Ennek elsődleges oka azonban nem az 1946-os ítélet volt, hanem az, hogy megjelentetett egy angol nyelvű írást „Documented facts and figures on Transylvania” címen, amely vélhetően hozzájárult, hogy az Egyesült Államok 1988-ban megvonja Romániától a legnagyobb kedvezmény elvét, s ezért Nikolai Ceaușescu diktátor a bukaresti rádióban „Románia első számú közellenségének” nevezte Wass Albertet, amire az író végtelenül büszke volt.)

Mint ahogy hiába kérte kiadatását röviddel később a Wiesenthal-alapítvány is, mert információik szerint két zsidó volt azok között, akinek a kivégzésére Wass „parancsot adott”.

Az amerikai igazságügyi tárca nem tartotta kellően megalapozottnak egyik kiadatási kérelmet sem.

Sőt, annyira tartották fasisztának a Wass családot a tengerentúlon, hogy az író egyik fiát felvették a West Point katonai akadémiára, vietnami hős, majd később az amerikai hadsereg tábornoka lett Huba Wass de Czege, míg Wass Miklós, aki a NASA-nak dolgozva Wernher von Braun és Hermann Oberth asszisztenseként a Holdra szállást megelőző rakétaprogramot segítette, az űrkutatási hivatal belső elhárításában is szerepet kapott.

De hát ezek a hülye amerikai hivatalok képtelenek megkülönböztetni egy nacionalista írót egy fasiszta gyilkostól. Bezzeg a mi tanáraink…

Igaz: a mai liberálisok szerint még az egyébként SZDSZ-es köztársasági elnök, Göncz Árpád is annyira megvezethető volt, hogy 1993-ban az ország rendszerváltás utáni első szabad miniszterelnökének, Antall Józsefnek az előterjesztésére

a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a „fasiszta” Wass Albertet.

Az érdemérmet pedig a floridai magyar konzul és Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író vitte el a Miamiban élő Wassnak.

Te jó ég, hogy mennyi náci kollaboráns volt már akkor is ebben az országban...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére