Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kuncze Gábor szomorúsága jelzi, mintha már most elment volna a baloldal hajója

Horváth K. József

2022.02.10. 16:40

Úgy fest, Kuncze Gábor volt SZDSZ-es belügyminiszter magabiztossága a Covid legyűrése után sem akar visszatérni. Aminek oka lehet a baloldal nagyon gyengus, bénázó kampánya, tíz percen keresztül búsongott miatta az ATV kamerái előtt.

Emlékszünk, régi formájában még a Gyurcsány-kormány által összeveretett 2006. október 23-iki békés tüntetőkön is volt képe poénkodni a parlamentben, amikor a véres fejű Révész Máriuszt Mártiriusznak nevezte vicceskedve. Egy tavaly októberi, Hírklikknek adott interjúban pedig úgy jött elő a farbával, azaz lelke igazi tartalmának jellemzőivel, hogy kijelentette: „Hazudozás, félrevezetés, gyűlöletkeltés és a feszültségek szítása. Ez számomra a Fidesz.” Az pedig már szóra sem érdemes, hogy úgy kampányolt a Lop-STOP feliratú KRESZ-táblával, hogy előtte éppen Medgyessy Péter mondta a pártjáról, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.”

Szóval valahol itt kell keresni Kuncze Gábor igazi arcát, aki magasról tesz arra, hogy a magyarok elsöprő többsége, hogy szeretne élni ebben az országban, s miért arra szavaz már tizenkét éve, akivel nagyon is meg van elégedve.

Kuncze Gábor látnivalóan csak akkor képes számot vetni a realitással, amikor személyes sorsa függ a körülményektől. Mielőtt ugyanis megfertőződött volna a koronavírussal, úgy szidta az egészségügyet, ahogy a csövön kifért. Amikor azonban meggyógyult, nem győzte dicsérni az őt kezelő orvosok, ápolók szakértelmét, elhivatottságát, csorgó nyállal hálálkodva nekik odaadó munkájukért.

Ez a Kuncze azonban most mintha megváltozott volna. Tíz percen keresztül szerepelhetett tegnap az ATV Egyenes Beszéd című műsorában és egyszer sem rúgott bele a Fideszbe, nem gyűlölködött, nem hergelte a választókat a kormány ellen.

Ez a Kuncze ehelyett lógó orral arról beszélt folyamatosan, hogy a baloldal által folytatott kampány gyenge. Vitatkozott Tóth Bertalan MSZP-s társelnökkel, aki szerint gőzerővel folyik a kampány. Kuncze viszont azon szomorkodott, hogy ezt ő egyáltalán nem látja. Mint mondta: „A kampány egészét elhűlve nézem. Azokban a kampányokban, amelyekben én is részt vettem, már novemberben, decemberben tudtuk, mi a mondanivaló, tudtuk, hogy a jelöltek választókerületi kampánya hogyan fog felépülni. Úgy látom, sokkal előbbre jártunk az előkészítéssel.”

Szomorkodott azon is, hogy konfliktusok vannak a pártok vezetői között, amelyek rendre ki-kibuknak. A szervezetlenséget, a céltudatlanságot látja abban is, hogy még nincs eldöntve, lesz-e köztársasági jelöltje a baloldalnak vagy sem, az pedig teljes képtelenség, hogy maguk a jelöltek is a híradásokból tudják meg, hogy egyáltalán forog a nevük ebben a mezőnyben, mint például Róna Péter vagy Elek István. „Miért nem lehet leülni, megbeszélni, hogy lesz jelölt, nem lesz jelölt. Ha igen, ki a szóba jöhető, döntsük el, aztán a listavezető bejelenti és viszontlátásra” – méltatlankodott keserű dühvel, akinek testtartása már most, két hónappal a választások előtt azt sugallja, hogy tönkre fogja verni a baloldalt a Fidesz. Vasali Zoltán baloldali politikai elemző is bénázásról beszélt a műsorban, rosszallását fejezve ki azért, hogy a baloldal még nincs kész a közös választási listájával.

Az egész beszélgetésből a gyász sugárzott, a választási bukás várható sötétségétől való reszketés. Mintha Kuncze és Vasali a saját szókészletével mondta volna ki, amit Márki-Zay hangsúlyozott Londonban: „Soha nem mondom azt, hogy legyőzöm Orbánt.” Sőt, a baloldali miniszterelnök-jelölt kifejezetten arra kérte kampánystábját, hogy ne mondják többé az embereknek, amit korábban állított, hogy „Le fogom győzni Orbánt.”

Száz szónak is egy a vége, ezen a szerda estén Kuncze Gábor a gyurcsányisták választási sikerével kapcsolatos bizakodása felmondta a szolgálatot. Testtartásából, mondataiból sötéten sugárzott a mélabú, mint aki látja, hogy „elment a hajó”.

A választók többsége persze ettől egyáltalán nem bánatos, noha tudja, hogy a győzelemhez április 3-án senki nem maradhat otthon a kényelmes foteljában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére