Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay államfőjelöltje Király Júlia szerint „egy huncut pici gazember”

Horváth K. József

2022.02.22. 15:00

Róna Péterrel, a baloldal köztársaságielnök-jelöltjével kapcsolatban is a részletekben búvik meg az ördög.

 

Azt érdemes előrebocsátani, hogy a baloldalnak a végeredmény szempontjából lényegében fölösleges államfőjelöltet állítani, hiszen a kormánytöbbség nyilván semmiképpen nem szavazná meg. Novák Katalint, saját jelöltjüket ugyanis még feles többséggel is meg lehet választani, miközben a kormányoldalnak akár kétharmada is van hozzá. Rónának semmiképpen nincs tehát esélye, ahogy Áder János megválasztásakor Majtényi László balos aspiránsnak sem volt. Ez az egész hercehurca csak arra jó, hogy a választáskor a baloldal jelöltjének is van 15 perce a parlamentben, amelyet olyan tartalmú felszólalással tölt ki, amilyennel óhajt. Kicsi az esély rá, hogy az Orbán-kormány politikáját fogja magasztalni. Addig persze lehet vele kampányolni. Például azzal, hogy mit gondol a baloldal botrányos gondolatáról, az Alaptörvény és a népszavazással felülírható alkotmány viszonyáról.

Mielőtt azonban erről beszélnék, érdemes felidézni, hogyan vélekedett a Márki-Zay Péter által is támogatott Róna Péterről Király Júlia, az MNB volt alelnöke, aki a Kapitány stábjában – szintén Márki-Zay által fölkérve – gazdasági tanácsadóként szerepel. Amikor azonban kiderült, hogy se Iványi Gábor, se Elek István nem kapta meg a pártok egybehangzó bizalmát, ezt csak Róna Péter zsebelhette be, akkor Király Júlia haragos lett. Bejelentette, hogy többet nem vállal nyilvános szereplést a baloldal mellett, csak a háttérből drukkol a győzelemért. Az ok, hogy szerinte Róna egy „huncut pici gazember”. (Azóta a nyilvános szerepléssel kapcsolatos kijelentését a atv.hu szerint visszavonta – a szerző)

Ugyancsak negatív véleményt fogalmazott meg róla Simor András, a Gyurcsány-éra jegybankelnöke. „Véleményem szerint egy teljesen erkölcstelen figura.”

Békesi László korábbi pénzügyminiszter pedig azt írta, hogy „Róna egy ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura.”

Nem dolgunk kideríteni a vélemények mögött meghúzódó valóságot, elég csak annyit rögzíteni, hogy mindhárom álláspont a baloldalról érkezett, s a megfogalmazóit nyilván semmiféle külső hatás nem késztette dehonesztáló véleményük nyilvános megfogalmazására. Annál is inkább, mert Király Júlia mellett nyilván Simor és Békesi is szeretné, ha a baloldal győzne a választáson.

És még egy érdekes adalék, ami nem azt erősíti, hogy Róna Péter magyarbarát köztársasági elnök lenne. Andrassew Iván róla szóló, Miskolctól Oxfordig című portrékötetében, illetve Az élet meg minden nevű podcastban beszélt arról, hogy Róna Pétert sajátos érzelmi kapcsolat fűzi Amerikához, azon belül is a CIA-hoz. Tegyük hozzá, a néhány éve elhunyt Andrassew szintén baloldali szemléletű újságíró volt.

Egy titkosszolgálati ügyekben jártas Amerika-szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az amerikai szolgálatok a legújabb időkig igyekeztek a soraikba vonni olyanokat, akiket aztán használatukra fordítottak Kelet-Európában, ezen belül Magyarországon. Mint mondta, Róna Péter, aki 1956-ban 12 éves volt, az elmondottak alapján az anyja révén került fel az amerikai listára. A szakértő hangsúlyozta: olyan 1956-os fiatal felnőttek, mint Charles Gati vagy a nemrég elhunyt Balogh Éva jelenti a példát arra, hogy a CIA a szárnyai alá vett Kelet-Európához konyító bevándorlókat, arra számítva, hogy majd jó szolgálatukra lesznek a későbbiekben.

Szomorú történet, kommentárt nem igényel.

Ezek után Róna alkotmánnyal kapcsolatos gondolatához csak annyit, hogy az Alaptörvény szerinte „érvényes jogszabály, de nem alkotmány, mert nem közmegegyezésre épül”. Róna ezek szerint fittyet hány az Alaptörvény 8. cikkére, amely kimondja: „Nem lehet országos népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.” S közben úgy tesz, mintha tiszteletben tartaná az Alaptörvényt.

Huncut, ravasz szöveg, és természetesen ellentétes a hatályos jogrendszerrel. Pont olyan, ami egy „huncut pici” g@zembertől származhat, aki próbálja ügyesen megtéveszteni a választópolgárokat a baloldal sikere érdekében, ügyet sem vetve arra, hogy ezzel akár polgárháború felé is tolhatja az országot.

Talán nem véletlen, hogy még ennyi gyurcsányista értelmiségi is nyers kritikát fogalmaz meg személyével szemben.

Elképesztő, hogy a baloldalnak csak egy ilyen ember jelent konszenzusos jelöltet köztársasági elnöknek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére