Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zayt felvették a Nemzetközi Energiaügynökséghez, vagy mi ez?

888.hu

2022.04.22. 11:40

Kevesebb légkondi, vezessünk lassabban – ezt tanácsolja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hogy kicselezzük az orosz energiaipart.

 

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) egy a 29 tagországot tömörítő, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) szorosan kapcsolódó konzultációs szervezet. Célja a lakosság számára kiszámítható, megbízható, megfizethető és környezetbarát energiaellátás biztosítása.

 

Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig nagyszerű ötleteik támadtak.

 

A Reuters beszámolója szerint a Nemzetközi Energiaügynökség azt tanácsolja, hogy

  • nyomjuk feljebb a légkondi hőmérsékletét,
  • állítsuk át a kazánjaink beállításait,
  • vezessünk lassabban,
  • és cseréljük le a rövid távú repülőjáratokat vonatra.

 

Szerintük a fogyasztók ezekkel a módszerekkel csökkenthetik az orosz energiától való függőséget és spórolhatnak a rezsiszámlákon.

 

Mint írják, „az energiatakarékosságra már régóta szükség van az éghajlati célok eléréséhez, de a hónapok óta emelkedő energiaárak és a Moszkva ukrajnai invázióját követően az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére irányuló törekvés a politikai napirendre emelte a kérdést”.

 

A párizsi székhelyű IEA az Európai Bizottsággal közösen csütörtökön közzétett útmutatójában azt ajánlja az európaiaknak, hogy

lehetőség szerint otthonról dolgozzanak, osszák meg az autójukat, nagyvárosokban vasárnap ne vezessenek és használjanak kerékpárt, tömegközlekedést vagy sétáljanak többet.

 

Az IEA szerint az ajánlások betartása esetén évente 450 eurót (kb. 166 ezer forint) lehetne megtakarítani egy átlagos uniós háztartás rezsiszámláján, olyan tényezőktől függően, mint például a lakás és a saját autó típusa.

 

A dokumentumban azt írják,

ha csak a termosztátot 1 Celsius-fokkal lejjebb kapcsoljuk, 70 eurót spórolhatunk egy háztartás fűtésszámlájából, míg ha átlagosan 10 km/órával lassabban vezetünk az autópályákon, évente további 60 eurót spórolhatunk az üzemanyagon.

 

Az IEA szerint, az egész EU-ra kiterjedő intézkedésekkel évente 220 millió hordó kőolajat és 17 milliárd köbméter gázt lehetne megtakarítani.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint:

Ha kevesebb energiát használunk, az egy konkrét módja annak, hogy segítsünk az ukrán népnek – és magunknak is. Ez az útmutató olyan könnyen követhető lépéseket tartalmaz, amelyek a mi részünkről kevés kényelmetlenséggel vagy anélkül csökkenthetik az orosz hadseregnek szánt pénzáramlást, és segíthetnek egy tisztább és fenntarthatóbb bolygó felé vezető úton elindulni.”

 

Hasonló spórolási elképzeléseket hallhattunk korábban a szebb napokat is látott Márki-Zay Pétertől is.

Hogy is volt?

Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.”

 

De Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, az európai zöld megállapodásért felelős biztos április 8-án, Brüsszelben kijelentette, hogy

az európaiak azzal segíthetnek a Vlagyimir Putyin elleni harcban, ha lejjebb kapcsolják a fűtést otthonukban”.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére