Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még a végén kiderül, hogy az irániak politikailag tökösebbek, mint az európai sztárocskák

Filipp Dávid

2022.11.22. 13:20

Így kell csinálni.

 

A katari világbajnokság második napján csapott össze Anglia együttese Irán válogatottjával (6–2).

Az angolok a meccs kezdése előtt persze hozták az ismert szeánszukat, letérdeltek a rasszizmus elleni harc nevében, azonban a szivárványos karszalagokat kénytelenek voltak az öltözőben hagyni, miután a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség (FIFA) mindenkit befenyített. A FIFA világosan kijelentette, hogy szankciókat fog kiszabni, ha játékosok viselik a karszalagot a pályán.

De az igazán bátor kiállás minden kétséget kizáróan az irániak részéről érkezett.

 

Az történt ugyanis, hogy az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát, amiért az iráni televízió megszakította a meccs közvetítését.

 

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük számosan „Nők, Élet, Szabadság” feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján.

 

Mint ismert, Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

(Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

 

Az iráni válogatott tagjai súlyos következményekre számíthatnak tettük miatt.

A brit The Sun című lap szerint Iránban a politikai véleménykülönbség a börtönbüntetéssel de akár halálbüntetéssel sújtott bűncselekmények közé tartozik, a szeptemberi felkelés kezdete óta 21 tüntetőt ítéltek már halálra. Az iráni tisztviselők pedig már a világbajnokság előtt is arról beszéltek, hogy fel kell lépni a nemzeti himnusz és a zászló iránti tiszteletlenséggel szemben. Maszúd Szetajesi, az iráni igazságszolgáltatás szóvivője néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy büntetés várhat arra, aki megtagadja a himnusz éneklését.

Szóval ez az igazi bátorság, ez az igazi kiállás valami mellett!

 

A futballisták minden bizonnyal tisztában voltak azzal, hogy mit kockáztatnak, mégis megtették.

Az európai woke, jóemberkedő sztárocskák példát vehetnének iráni kollégáiktól.

Ha tényleg komolyan érdekelné őket a rasszizmus ellene harc, meg az LMBTQ-jogok, akkor a FIFA fenyegetőzése a sárga lapokkal nem tántorítaná el őket.

 

Ahogy már mondtam egyszer:

nem akkor kell tökösnek lenni, amikor semmi tét nincs, nem Berlinben, Londonban és Párizsban kell letérdelni és szivárványozni, hanem itt és most a katari világbajnokságon!

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére