Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Városháza-gate 2: A Lánchidat meg a Halászbástyát hogyé’ adják?

Horváth K. József

2021.11.07. 15:50

Bár Karácsony Gergely sajátos módon tagadja, hogy el akarnák adni a Városházát, valahogy mégsem mindenki akarja elhinni neki, hogy igazat beszél.

 

A főpolgármester sajátos tagadásáról, szappanozott angolna-stílusáról tegnap írtunk. De hogy nem vagyunk egyedül a kételkedéssel, azt Kocsis Máté Facebook-bejegyzése is igazolja. A Fidesz frakcióvezetője azt kérdezte, „A Lánchidat meg a Halászbástyát hogyé’ adják?”. Azt sejtetve ezzel, hogy a főváros liberális vezetése még a budapestiek legféltettebb kincseit is simán dobra vernék, ha az érdekei úgy diktálnák. Pedig a Városháza patinás épülete is éppolyan védett, műemléki épület, mint a Halászbástya vagy a Lánchíd. A 200 milliárdos telikasszát Tarlóstól megöröklő, ennek ellenére állandóan pénzhiányra panaszkodó Karácsony talán még blokklakásokat is el tudna képzelni a Halászbástya helyén, ha valamelyik csókos vállalkozóval építtethetné meg, ahogy a környezet védelmére hivatkozva a Lánchíd helyén is valószínűleg el tudná képzelni a csak gyalogosok és kerékpárosok számára megépített baromira zöld függőhidat. Mennyivel olcsóbb lenne, mint a jelenlegi, általa megdrágított felújítása.

Ezeket a rémisztő példákat csak azért hoztam ide, mert a főpolgármester az ATV interjújában kézzel-lábbal igyekezett ugyan tagadni a Városháza eladását, mondókájába azért mégis belecsúszott egy olyan mondat, hogy a Főpolgármesteri Hivatalnak otthont adó ingatlan „nem városházának épült, és nem is feltétlenül erre a leginkább méltó”. Szóval, értse ezt úgy mindenki, ahogy akarja.

Annak fényében meg különösen pikáns a történet, hogy ki tudja, miért, de Horn Gábor, az SZDSZ egykori korifeusa, a Gyurcsány-kormány államtitkára is megszólalt az ügyben. Az ő idejében zajlott a Horn-kormány emlékezetes, nagy port kavart korrupciós ügye, a Deutsch Tamás által kirobbantott Tocsik-ügy, amely az SZDSZ-t is vastagon érintette. Medgyessy Péter miniszterelnökként pedig azt nyilatkozta, hogy sz SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.

Horn Gábor váratlan aktivitása azért különösen érdekes, mert rajta kívül a Gyurcsány kormányban dolgozott tanácsadóként Karácsony Gergely is, aki emellett a Hann Endre vezette Mediánnál kutatásvezető volt. Annál a – szintén SZDSZ-közeli – Hann Endrénél, aki a mozikban most futó Gyurcsány-film szerint meghatározó szerepet játszott a közvéleménykutatási adatok alakításában és a 2006. október 23-ai véres események előkészítésében. Együtt a régi csapat.

Milyen érdekes, hogy az SZDSZ ilyen előéletével rendelkező Horn Gábor Karácsonyt az ingatlan eladására bátorította. Így: „azt nem értem, hogy miért nem akarja eladni [a Városháza – a szerk.] a borzalmas állapotban lévő és brutális méretű épületet, ami ráadásul egy kicsit sem felel meg egy modern és nyitott önkormányzat feladatainak. Nem beszarni állandóan, hanem időnként talán lépni is...” Azt nem tudni, hogy az esetleges értékesítés 400 millió forintosra taksált jutalékából jutna-e Horn Gábor érdekeltségének is?

Ahogy azt sem tudni, él-e érdekeltégi kapcsolat Horn Gábor szókimondó aktivitása és Karácsony sokadik üzleti botránya között. (Klímátlan villamosok beszerzési szándéka, off shore hátterű céggel buszbeszerzések terve, stb.) De a fentiek ismeretében egyáltalán nem zárható ki az ilyesmi.

Nagyon is indokolt tehát Kocsis Máté kételkedő kérdése: „A Lánchidat meg a Halászbástyát hogyé’ adják?”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére