Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 

3 dolog, amit nem tudtál a teáról

PR tartalom

2021.01.29. 00:01

Most, hogy igazán beköszöntött a hideg idő, mindannyian érezzük, hogy egy csésze forró tea mellett könnyebb elviselni a borongós téli napokat. Már kisgyerek korunkban megismerjük a tea művészetét, bár ekkor még nem is nagyon tudatosítjuk, hogy ez mennyire jó dolog. Mára már egész iparág épült e köré a kellemes és sokszor jótékony ital köré. És sok érdekesség lengi körül a mivoltát. Nézzünk is meg néhányat.

Igazán különleges teát szeretnénk? Számos lehetőség adott akár magyar weboldalakon is körülnézni. Egzotikus ízeket találhatunk a Manutea.hu, Teautja.hu vagy akár Gourmetvillage.hu weboldalon. Oolong, bio rooibos, Masala chai, bio sárga tea. Ha nem tudunk választani, az eladók vagy az ügyfélszolgálat biztos tud hozzáértő tanácsot adni. A megszokott teák közül pedig a Spar akciós újságból is kényelmesen válogathatunk online.

Fotó: pixabay.com

1. Egy kb. 5000 évvel ezelőtti véletlen műve az első tea

A legenda szerint egy 5000 évvel ezelőtt élt kínai uralkodó egy bizonyos Sen-nung császár a járványok és egészségi nehézségek sújtotta Kínában elrendelte, hogy fogyasztás előtt a vizet fel kell forralni. Ekkor a kertben lévő egyik növényről az üstbe hullottak a levelek. Ahogy a császár megérezte a gőz kellemes illatát és megkóstolta azt, rájött, hogy ez jó. Így született az első tea. Legalábbis ezt tartja a kínai legenda.

Létezik egy japán eredettörténet is, ami ennél sokkal misztikusabb. Eszerint egy Dharma – kegyes Buddha követő – hogy imádkozás alatt ne fáradjon el, levágta a szemhéjait és elhajította. Ezekből nőtt ki a teacserje, amely hordozza az ima erejét, és ezzel űzi el az álmosságot.

2. A tea eredetileg erdei aljnövényzet

Az eredeti teacserje minden kétséget kizárólag Kínából származik. Méghozzá pontosan Észak-Burma és Délnyugat-Kína határáról, ahol a mai napig megtaláljuk vadon burjánzani. Itt most is eredeti formájában, az az aljnövényzetként lelhetünk rá. Ezért a mai napig úgy termesztik, hogy a cserjék első éveiben gondosan árnyékban tartják őket. Csak ez után ültetik végső helyükre a cserjéket. Úgy kell elképzelni mint a szőlő ültetvényeket, szépen egymás mellett sorakoznak. Mindegyiket vízszintesen rögzítik, hogy majd könnyű legyen szüretelni.

Ez azonban nem olyan növény, ami könnyen adja magát. Nem csak úgy elszórjuk és kész, rövidesen szüretelhetnénk. Ugyanis három évig kell várnunk az első eredményre. Viszont a három év letelte után évente három-négy alkalommal is szüretelhetünk. Az első szüret márciusban esedékes, a második májusban, a harmadik pedig augusztus elején. Az igazán jó teák csakis a kézzel szüretelt fajtákból lehetnek, ez fontos szabály. Persze ma már sok helyen géppel csinálják, hiszen a világ tea igényét nem lehetne másként kielégíteni.

3. Az angolok csak ötödikek a legtöbb teát fogyasztók között

Szinte már sztereotípia az a dolog, hogy az angolok teáznak 5 órakor, és egyébként a nap bármely szakában is szívesen bármilyen okból. De ennek ellenére mégsem ők állnak az élen a legtöbb teát fogyasztók között.

Ugyanis a dobogó első helyét Törökország foglalja el. Azért nagyon érdekes ez, mert Törökországban a tea fogyasztásnak nincsen évezredekre, de még évszázadokra sem visszamenő kultúrája. Csak a huszadik század elején kezdték el űzni a teázás művészetét.

A második helyezett pedig Marokkó. Ők leginkább zöld teát és mentateát fogyasztanak, és kimondottan magasról öntik a vizet a tealevelekre, hogy hab képződjön.

Meglepő módon az angolokat megelőzik a listán az írek, ők a harmadikak. Ők leginkább fekete teát fogyasztanak. Egy ír ember átlagosan napi 4 csésze teát hörpint fel.

És még egy ország van, ami megelőzi az angolokat, ez pedig egy afrikai ország, Mauritánia.

Itt szertartásos jelleggel fogyasztják a teát. Minden ünnepen háromféle teát szolgálnak fel, a keserűtől az édesig terjedő ízekben.

Nálunk a világ más országaihoz képest nem túl népszerű a teafogyasztás. Bár minden évben egy kicsit jobban állunk vele. Főként a gyümölcsteákat fogyasztjuk. Az utóbbi években nagyon népszerűek lettek a teaházak is, izgalmasabbnál izgalmasabb tematikával kecsegtetnek. De mindenképpen hasznos rászokni az otthoni tea fogyasztásra is. Rengeteg gyógyteát lehet készíteni, akár megelőzési eszköznek. De maga a teakészítés szertartása is relaxáló hatással bír egy hosszú nap után. Legyünk bátrak mindenféle teát kipróbálni.

Bármiféle teát is szeretnénk választani, mindig nézzünk utána, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A legtöbb tea élénkítő hatással bír, de vannak olyanok, amikkel éppen az ellenkezőjét érhetjük el. Bátran kísérletezzünk, minden alkalomra megtalálhatjuk a kedvencünket. Teázásra fel!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére