Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Adózol? Erre figyelj!

Bokor Gábor

2017.03.15. 09:58

Amennyiben azt kérted a NAV-tól, hogy õk készítsék el helyetted az adóbevallásodat, szerdán figyelj, hiszen akkortól lehet megtekinteni az ügyfélkapun keresztül az szja-bevallási tervezetet. Amennyiben nincs ügyfélkapud, és papíralapon akarod megnézni a még módosítható bevallást, akkor azt csütörtök éjfélig kell kérvényezned.

Amennyiben mindenben egyetértesz a NAV számításaival, akkor nincs semmi teendőd, hiszen a személyre szabott tervezeted számít majd a bevallásodnak, ha bármi változtatást szeretnél benne, akkor azt május 22-ig teheted meg.

Az adóhivatal továbbra is engedélyezi, hogy mindenki saját maga avagy könyvelővel végeztesse el az szja-bevallását. A 2017-es év nagy újítása, hogy az adóhivatal a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján külön kérés nélkül minden olyan magánszemély számára adóbevallási tervezetet készít, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy munkáltatója ezt nem vállalta. 

Az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek azonban nem ilyen egyszerű a dolguk, hiszen nekik továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, mert az ő jövedelmi adataik nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell május 22-ig benyújtaniuk.

Ha azonban az egyéni vállalkozó 2016-ban egész évben bejelentetten szüneteltette tevékenységét, nem volt adóköteles jövedelme, és 2016-ban munkáltatótól vagy más kifizetőtől származó jövedelmet szerzett, a NAV elkészíti számára is az adóbevallási tervezetet.  

Akinek nincs ügyfélkapuja, annak mindenképp érdemes regisztrálnia, mivel a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos egyéb szolgáltatását online is igénybe lehet venni, nem kell kiállnia hosszú sorokat a hivatalokban – írja az MTI. Amennyiben nem értesz egyet az szja-bevallás tervezet papíralapú változatával, akkor a bevallási kötelezettségnek május 22-ig lehet eleget tenni önadózással. 

Az adóhatóság május 2-ig az ügyfélkapusoknak elektronikus, a többieknek postai úton értesítést küld a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről valamint az adózókról nyilvántartott adatok esetleges ellentmondásairól. Az szja-t május 22-ig kell befizetni, amit online banki átutalással, bankkártyával és készpénzben is ki lehet fizetni. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére