Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budapesti eladó ingatlanok – növekedés jövőre?

PR tartalom

2020.12.18. 02:26

Idén márciusban és jelenleg is a koronavírus jelenléte nagymértékben befolyásolja az országos és a budapesti eladó ingatlanok piacát. A startlak.hu -n kedvező áron kereshetünk eladó lakást, házat, panellakást vagy irodának szánt ingatlant. A kérdés, hogy 2021-ben mi várható. Egy biztos amíg a COVID jelen van, addig nem nagyon lesz változás a kiadó és eladó lakások területén.

Csökkenő kereslet a budapesti eladó ingatlanokra

A Duna House elemzése alapján a jelenlegi enyhe piaci forgalmat jövőre az otthonteremtési támogatás miatti bizonytalanság tovább csökkentheti. A szakértők szerint a COVID miatt is kivárnak az emberek, pedig a kormány hiteltörlesztési intézkedései és a CSOK további lehetőséget adhat az új lakások vásárlására.

A Magyar Nemzeti Bank vizsgálata arra világít rá, hogy az albérletek és az eladó ingatlanok piaca különböző módon reagált a koronavírus megjelenésére. Budapesten a kiadó lakások számának növekedése mellett a bérleti díjak csökkenését lehetett megfigyelni, amelyen belül a csökkenés Budapest belső kerületeiben – a magánlakásokban működtetett turisztikai szálláshelyek legjellemzőbb területén 20–30 százalékos mértéket is elérte.

A folyamat viszonylag rövid idő alatt zajlott le, miután a csökkenés április végére állandósult. A megyei jogú városokban ugyanakkor nem volt drasztikus csökkenés a bérleti díjakban, ezekben a városokban ráadásul a kiadó lakások iránti érdeklődés már visszatért a járvány előtti szintekre. A budapesti eladó ingatlanok piacán már 2020 első két hónapjában keresletcsökkenés volt megfigyelhető, amelynek mértéke az előző év azonos időszakához képest 20–30 százalék közé tehető. A tavasz első hónapjaiban a korlátozó intézkedések hatálybalépésével ennél is alacsonyabb keresletet figyelhettünk meg.

Forrás: pexels.com

Mit hoz a jövő?

Az elemzők szerint az építtetők – beleértve a budapesti eladó ingatlanokat – 2021-ben közel harmadannyi új lakás átadását tervezik jelenleg, mint 2020-ban. A 10 lakásos vagy annál kisebb lakásátadásokkal nem számolva, 2020-ra összességében 21,1 ezer új társasházi lakás eladása szerepel a beruházók jelenlegi kalkulációjában. Ez a mennyiség megfelel a Magyarországon 2019-ben felépült lakásszámnak, de a járvány miatt további csúszások érinthetik a 2020-as év építkezéseit.

Az építésiprojekt-adatok alapján 2021-re viszont már csak 7,9 ezer lakás átadását tervezik a fejlesztők, ami 63 százalékkal kevesebb a 2020-as tervhez képest. Az átadni tervezett lakások elérhetőségét elemezve, Budapesten eladó ingatlanok a 2020-ra várt volumen 74 százaléka, a fővároson kívül pedig fele már vevőre talált. A 2021-re várható budapesti átadásokban a lakások 53 százaléka, vidékiekben pedig 31 százaléka kelt már el. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jó gazdasági kilátásokkal és turisztikai adottságokkal rendelkező országrészekben növekedhetnek a társasházi újlakás-fejlesztések.

A fővárosban szintén lehetnek új beruházások vagy fejlesztések. A szakértők szerint jelenleg a magyar ember kivár, reménykedik és alaposan, illetve átgondoltan – döntő lehet a pénzügyi keret – dönthet, amennyiben új budapesti vagy vidéki eladó ingatlan vásárlása mellett határozza el magát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére