Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez a Zika-vírus legfájdalmasabb szövõdménye

888.hu

2016.03.05. 20:08

Újabb bizonyítékokat tártak fel kutatók a Zika-vírus és a súlyos magzati rendellenességek közötti kapcsolatra.

Újabb tudományos bizonyítékokat tártak fel amerikai és brazil kutatók a Zika-vírus és a súlyos születési rendellenességek, köztük a kisfejűség közötti kapcsolatra két pénteken megjelent tanulmányban. Az amerikai John Hopkins Egyetem és a Floridai Állami Egyetem szakemberei a Cell Stem Cell című folyóiratban bemutatott, laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatukban kimutatták, hogy a Zika-vírus képes gyorsan megfertőzni és károsítani a fejlődésben lévő magzat agysejtjeit, és azonosították, hol képes a legtöbb károsodást okozni a fejlődő magzatban.

A Zika-vírus azt az idegi őssejtet fertőzi meg, amely az agykéreg kifejlődéséért felelős. Ezek az őssejtek ráadásul a vírusszaporodás tárházának bizonyultak, ami sejthalált idézett elő, illetve roncsolta a sejtnövekedést - állapították meg a kutatók. 

A szakemberek hangsúlyozták, hogy tanulmányuk nem bizonyította a közvetlen összefüggést a Zika-vírus és a kisfejűség között, de feltárta, hol okozhatja a vírus a legtöbb kárt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói és a brazíliai Fiocruz Intézet szakembereivel Zíka-fertőzés gyanús brazil nők klinikai tesztjeit tanulmányozva kimutatták, hogy a vírusfertőzés egy sor magzati rendellenességet idézhet elő.

Jóval többről van szó, mint mikrokefáliáról (kisfejűségről). Úgy tűnik, a vírus több fronton képes támadni"

- hangsúlyozta Karin Nielsen, a Kaliforniai Egyetem szakembere, a New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Halálra ítélt magzatok 

A kutatók 88 olyan várandós nő esetét vizsgálták, akiket Zika-fertőzés jeleivel kezeltek a Rio de Janeiró-i Oswaldo Cruz Alapítvány klinikáján szeptember és február között. A Zikával fertőzött várandós nők 29 százalékának magzatainál találtak súlyos rendellenességeket, köztük magzathalált, agyi érelmeszesedést, placentarendellenességet, amikor kevés volt, vagy egyáltalán nem fejlődött magzatvíz, magzati növekedési korlátozást, vagy a központi idegrendszer károsodását, amely vakságot is előidézhet.

Szoros kapcsolatot találtunk a Zika és a terhességi rendellenességek között, olyanokat, amelyeket korábban nem dokumentáltak. Még ha a magzatot nem is károsította, a vírus a placentát támadta meg, ami előidézheti a magzathalált"

- magyarázta Nielsen.

Brazíliában 641 kisfejűséggel született baba közül eddig 82 esetben mutatták ki, hogy anyját a várandósság alatt Zika-vírus fertőzte meg. További több mint 4200 esetet fognak kivizsgálni. Régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette vírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították az összefüggést.

(mti, cdc.gov)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére