Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kik a legboldogabbak Magyarországon?

Tóth Dalma

2016.09.14. 12:39

Elkészült Magyarország boldogságtérképe, amirõl többek között az is kiderült, hogy a nõk boldogabbak, mint a férfiak.

Biztos mindenki olvasott már különböző Paulo Coelho idézetet a boldogságról, még ha nem is önszántából, hanem a Facebookos ismerőseinek köszönhetően, akik elárasztották az üzenőfalakat a boldogsághoz vezető útról, vagy magáról a fogalomról alkotott közhelyes idézetekkel:

A boldogság egy olyas valami, ami megsokszorozódik, amikor osztoznak rajta.”
 

A kutatás szerint a legboldogabb ember Magyarországon: nő, kistelepülésen él valahol Nyugat-Magyarországon, 30-50 év közötti, diplomás és családos.

Bagdi Bella, a felmérés kezdeményezője elárulta, hogy a kutatást azért készítették, hogy kiderítsék, melyek azok a térségek ahol boldogok vagy kevésbé boldogok az emberek, hogy aztán célzott kezdeményezésekkel ott segítsenek, ahol erre a legnagyobb szükség van.

Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője, a felmérés szakmai irányítója elmondta, hogy a kutatással ki akarták deríteni, milyen széles skálán mozog a magyar lakosság boldogságszintje, és ez milyen összefüggésben van a demográfiai és a pszichológiai tényezőkkel. A térkép tehát a boldogság eléréséhez és megtartásához szükséges képességek közötti párhuzamok segítségével mutatja meg, hogy hol és mennyire boldogok a magyarok.

A kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói. A magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak. Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel.

A legboldogtalanabbak magyarok Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élnek.

Oláh Attila elmondta azt is, hogy a boldogság világnapja alkalmából az ENSZ felkérésére minden évben közzéteszik az országok boldogságrangsorát, amelyet összetett mutatók alapján készítenek el.

A mi kutatásunk több mutatója megegyezik ezzel a nemzetközi kutatással, hogy nemzetközi adatokat is mérhessünk, de alapvetően a mi célunk azoknak a pszichológiai tényezőknek a vizsgálata volt a boldogságszinttel összefüggésben, amelyeknek fejlesztésére a pszichológia tudománya eszközökkel rendelkezik."

– mondta Oláh Attila.

Az eredmények szerint az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét szoros együttjárást mutat a mentális egészség szintjével. A nemzetközi kutatási eredményekhez viszonyítva a vizsgált magyar populáció 12,3 százaléka éri el a mentális egészség csúcsállapotát.

A kutatás arra is szeretne rávilágítani, hogy a boldogság, a pozitív érzelmek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a mentális egészség meghatározásában, befolyásolják a munkavégzés hatékonyságát és a várható élettartamot is"

– fűzte hozzá.

A genetikának nagy szerep jut

A boldogságra való hajlam 50 százalékban genetikailag meghatározott. A pozitív és negatív hatások befogadására az emberek különböző mértékben érzékenyek, vannak, akik alkatilag hajlamosabbak a „dolgok napos oldalát” szemlélni. 

Negyven százalékban tehetünk a saját boldogságunkért, és mindössze 10 százalék az a váratlanul adódó helyzet, amit nem tudunk befolyásolni”

– mondta Oláh Attila.

A szakemberek úgy tervezik, hogy ezentúl évenként megismétlik majd a felmérést, hogy nyomon követhessék, hogyan alakul a magyarok boldogságszintje.

(Origo, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére