Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meghalt a férjed? Még lehet tõle gyereked

Tóth Dalma

2016.05.19. 22:58

A férj meghalt de a spermája még él. Szabadon felhasználhatja-e a feleség az elhunyt férje spermáját, hogy gyerekük születhessen?

Egy ember az orvosra vár. Nemsokára kifutnak az időből, sietniük kell.

Egy órával ezelőtt kapta a hívást az orvos. Egy kétségbeesett nő a vonal másik végén azt kérdezte, hogy tud-e neki segíteni. Hangja remegett, az orvos pedig igent mondott.

Most a műtétre készülnek. Az orvos éber, gyorsan mozog. Épp bemosakodik. Az asszisztens már előkészítette a műtéthez a fertőtlenített eszközöket. A levegő hűvös és nehéz.

Az orvos a beteg mellé lép és elkezdi a műtétet. Valami furcsa. A szobában csönd van. Nincsenek sípoló monitorok. A beteg még fájdalomcsillapítót sem kapott. Senki sem ellenőrzi az életfunkcióit.

A műtőasztalon fekvő férfi halott.

Már vagy 30 órával ezelőtt meghalt. A teste bizonyos részei azonban még működnek. Az orvos épp spermát készül begyűjteni a halottból.

Egy második esély

Mike őrmesterként szolgált a tengerészgyalogságnál; még 18 éves korában lépett be a seregbe. Az évek alatt rengeteg kitüntetést és medált begyűjtött.  Most 25 évesen már az ötödik kiküldetésére készülődött. Mielőtt hosszabb időre otthon hagyta volna feleségét, Anat, egy kiruccanást terveztek Kaliforniába.

Ez volt az utolsó útjuk együtt. Közösen megebédeltek, majd újra felhajtottak a motorral az autópályára. Mike elvesztette a kontrollt a jármű felett és egy sziklának csapódtak. Ana túlélte a balesetet. Mike nem.

Ana gerince és válla sérült meg. Elfogta a kétségbeesés. Nem csak a halott férjét, hanem a még meg nem született gyereküket is gyászolta.

Egy vagy két héttel azelőtt beszéltünk a gyerek témáról, mielőtt meghalt volna.”

- mondta Ana.

A nő egyik barátja javasolta, hogy járjon utána annak, lehetséges -e, hogy Mike spermáját még felhasználják és gyereke lehessen halott férjétől.

Körbenéztem online és felhívtam a spermabankot.”

- folytatta Ana.

Néhány hívásba tellett, mire talált egy orvost, aki hajlandó volt végrehajtani a beavatkozást az elhunyt betegen.

A halottaskocsi vagy 200 kilométert tett meg Mike testével.

Ana szilárd volt. Elhatározta magát a gyerek mellett.

Ez egy kis reményt adott, hogy nem veszítettem el Mike-ot örökre, hanem egy része továbbra is élni fog, a gyereke formájában.”

– tette hozzá Ana.

A nő szerette volna, hogy a férjének örököse legyen.

Élet a halál után

Először az 1970-es évek végén Cappy Rothmannak sikerült egy halottból spermát kinyernie. Utána fél évig teljesen be volt táblázva, annyian kérték a segítségét. Amikor egy politikus fia autóbaleset következtében agyhalott lett, akkor is őt keresték meg.

Az első élve született gyerek, akit halott férfi spermájából hoztak létre 1999-ben született. Anyukája, Gaby szerint az utolsó élő spermával sikerült a megtermékenyítés. Férje már 30 órája halott volt, amikor sikerült az ondót kinyerni belőle.

Eddig közel 200 gyerek született halott férfitól.

A testünk részei nem egyszerre állnak le halálunk után.  A spermákat a halál beállta után 24-36 órán belül le kell fagyasztani. Egyes esetek azonban azt mutatják, hogy jó körülmények között akár két napig is elállhatnak a spermák.  Az ondónak nem kell tökéletesnek lennie, a lényeg, hogy még éljen. A nemzőanyagot többféleképpen nyerhetik ki az orvosok a halottból, utána pedig már csak be kell ültetni a petesejtbe.

Amerikában elég kuszák a halott férfiak spermájával kapcsolatos szabályok. A szervek adományozása központilag szabályozott, a mesterséges megtermékenyítésről viszont az államok saját maguk határoznak.

Franciaországban, Németországban, Svédországban és Kanadában is tilos halott férfi spermáját megtermékenyítésre használni. Az Egyesült Királyságban ha a férfi előzetes beleegyezését adta, akkor fel lehet használni a spermáit halála után is.

Két évvel ezelőtt az Egyesült Államokban 18 és 44 év közötti embereket kérdeztek arról, hogy engednék -e, hogy haláluk után a petesejtjüket vagy a spermájukat más hasznosítsa. A megkérdezettek 70 százaléka igent mondott.

Többek elvetik a halál utáni sperma felhasználását, mert a születendő gyermek majd hátránnyal indul az életben; soha nem ismerheti biológiai apját. Ezzel azonban sokan nem értenek egyet, mert rengeteg gyereknek hiába él az apja, nem ismerik őt.

Egyébként Ana és Mike esete már két éve történt. Ananak azóta született egy gyere Miketól. Amikor megkérdezték tőle, hogy még most is a gyerek mellett döntene –e csak annyit mondott: Feltétlenül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére