Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit érdemes tudni a CSOK felvételéről?

PR-tartalom

2021.01.29. 13:16

 

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, gyermekek után igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás kétségtelenül az Otthonteremtési Program egyik éllovasa. A támogatás értéke több mindentől függ úgy, mint a gyerekek száma, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk-e, vagy esetleg a meglévőt szeretnénk bővíteni. A CSOK egy remek lehetőség arra, hogy a családok közelebb kerüljenek, és elérjék az áhított lakáscélt, de az alapinformációkon túl érdemes felkészülni minden eshetőségre. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mit érdemes valójában tudni a CSOK felvételéről 2021-ben.

Fotó: freepik.com

1. Ki jogosult a CSOK-ra 2021-ben?

Meglévő gyerek(ek) esetében: szinte bárki. Élettársak, gyermeküket egyedül nevelő szülők és házaspárok is igénybe vehetik. Meglévő gyermek esetén a szülők életkorára nincs előírás.

Vállalt gyerek(ek)nél: azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatti. Az életkort kizárólag a kérelem beadásakor vizsgálják.

2. Ki után vehető igénybe a CSOK 2021-ben?

Meglévő gyerek(ek)nél: 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorig. A nagykorú gyereknek nem kötelező iskolába járnia, elég, ha 25 év alatt van.

Vállalt gyerek(ek) esetében: az igényléskor még csak tervezett, később születendő gyerekek, akiknek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Új ingatlancél esetén maximum 3 gyermek vállalható, használt ingatlancéloknál maximum 2.

3. Mire lehet igényelni a CSOK-ot?

A támogatást ingatlancélra lehet felhasználni. Ez építés, új ingatlan vásárlása, használt ingatlan vásárlása, bővítése lehet. A korszerűsítés kizárólag a Falusi CSOK keretein belül működhet.

Fontos tudnivaló még, hogy a támogatással épített vagy vásárolt ingatlanban csakis az igénylők szerezhetnek tulajdont, ez házastársak vagy élettársak esetén mindkét felet jelenti.

4. Mennyi is az annyi?

A kapható támogatás összegét 3 tényező befolyásolja. Az első a már meglévő vagy a vállalt gyermekek száma, a második az, hogy új vagy használt lakásra szeretnék fordítani az összeget, a harmadik tényező pedig az ingatlan mérete.

Érdemes tájékoztató jelleggel felmérni a saját helyzetet. Erre már sok helyen létrehoztak CSOK-kalkulátorokat, melyek megmutatják, hogy valaki jogosult-e 2021-ben erre a támogatásra, és ha igen, pontosan mekkora összegre. A végeredmény értelmezéséhez érdemes felkeresni egy hitelszakértőt, aki olyan összefüggéseket is meglát a kérelmező élethelyzetében, amelyeket a kalkulátorok nem, így segítségével a maximumot lehet kihozni ebből az állami támogatásból.

Az összegek röviden összefoglalva:

  • 1 gyerek után új vagy használt ingatlannál is 600 000 Ft a támogatás összege, minimum 40 nm alapterület esetén,
  • 2 gyerek után új ingatlanra 2,6 millió Ft, használtra 1,43 millió Ft a támogatás, minimum 50 nm alapterület esetén,
  • 3 gyerek után új ingatlannál 10 millió Ft, használtnál 2,2 millió Ft a támogatás, minimum 60 nm alapterület esetén,
  • több gyerek után pedig új ingatlannál 10 millió Ft, használtnál 2,75 millió Ft a támogatás, minimum 60 nm alapterület esetén.

5. Milyen esetekben kell visszafizetnem a CSOK-ot?

Fontos számolni azzal is, ha nem minden úgy alakul, ahogy elterveztük. A leggyakoribb eset, amikor valamiért mégsem születik meg a vállalt gyerek. Ebben az esetben sajnos vissza kell fizetni a támogatást, késedelmi kamattal együtt. A késedelmi kamat a maximális 10 millió forintos támogatás esetében 4,5%, míg a többi esetben 0,9%.

Sajnos ugyanez igaz akkor is, ha a gyermek(ek) válás miatt nem születnek meg. Ilyenkor is számolni kell a visszafizetés mellett a késedelmi kamattal. Az pedig, hogy milyen részarányban történik a kifizetés, már csak a bíróságon múlik.

Nézzünk egy konkrét példát:

Az Alfa család 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt és kapott, de sajnos az előre vállalt három gyermekből végül csak kettő született meg. Két gyermekre az állam csak 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad, így a fennmaradó 7,4 millió forintot vissza kell fizetni az Alfa családnak, pluszban erre az összeghez hozzáadódik a 4,5 százalékos késedelmi kamat. Így az állam felé összesen 10,73 millió forint visszafizetési kötelezettsége lesz a példában szereplő családnak.

Lehetnek speciális körülmények is, amikor részben vagy egészben elengedhetik az összeg egy részét vagy teljes egészét. Ilyen eset például, ha elhalálozik az egyik leendő szülő, vagy megváltozott munkaképességű lesz, ha halva születik a gyermek, vagy fogyatékosságban szenved. Extra speciális helyzet, ha meddőség miatt nem születik meg a vállalt gyermek, ez esetben elengedik a késedelmi kamatot, és „csupán” a támogatást kell visszafizetni.

2021-ben a CSOK kiváló alkalmat nyújt azoknak, akik bele akarnak vágni lakással kapcsolatos terveik megvalósításába. Ne hagyják elveszni a pénzüket! Kérjenek szakértői segítséget!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére