Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szakadék szélén táncol az orosz gazdaság

888.hu

2016.01.31. 16:48

Oroszország az életéért küzd - állítja egy BRIC-szakértõ közgazdász. A lakosság kevesebbet költ, az ipar szenved

Bár az orosz türelmes nép, még sokáig várniuk kell arra, hogy a gazdaságuk rendbe jöjjön. Elsősorban az olajár zuhanása okozott súlyos problémákat, mivel Moszkva költségvetése mintegy 20 dollárral magasabb árfolyammal számolt.

A kiskereskedelmi forgalom több mint 15 százalékos mínuszt mutatott decemberben az egy évvel korábbihoz képest, ráadásul mindez Oroszország történetének legmeredekebb deviza-leértékelése közben történt. Egy dollár rövid idő leforgása után 35 helyett már 71 rubelt ért, noha az orosz jegybank öt héten belül háromszor is megemelte az alapkamatot.

Rekord alacsony a bérek növekedése is, a kiskereskedelmi forgalom zuhanása mögött a reáljövedelem csökkenése áll. Mind a közszférában, mind a magánszektorban jelentősen csökkentek a fizetések. A cégek inkább ezt az utat választották, mint a leépítéseket, de például a védelmi minisztériumban kirúgásokra is szükség volt. Ennek ellenére a munkanélküliséget normális szinten sikerült tartani.

Csak idén mintegy 11 százalékkal csökkent a rubel értéke a dollárral szemben. Az olcsó fizetőeszköz miatt jelentősen drágultak az importált termékek, így az infláció is stabilan két számjegyű. Az egyetlen, ami ezt enyhíti, az a kereslet rohamos visszaesése.

Az ipari termelés 4,5 százalékos mínuszban volt decemberben az egy évvel korábbi állapothoz képest. Sorozatban a 11. hónapban csökkent az ipar teljesítménye. A tőkebefektetések mértéke is közel 9 százalékot zuhant.

Az egyetlen pozitívum a konzervatív gazdaságpolitika, ennek segítségével sikerült elkerülni a katasztrófát, a költségvetés ugyanis 5,4 százalékos többletet produkált.

(Forbes)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére