Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te is bemelegíted a motort indulás elõtt? Pedig teljesen fölösleges...

888.hu

2016.12.01. 16:38

Sokan ismerhetik a "rosszul csinálod", avagy "doing it wrong" mémet. Azokról is lehetne csinálni ilyesmit, akik télen, a hidegben beindítják az autó motorját, hogy az "bemelegedjen" indulás elõtt. Ez nemcsak fölösleges, hanem esetenként káros is lehet az autóra.

 

Sokan a szüleiktől tanultak meg igazán vezetni – az autósiskola elvégzése előtt, alatt, után –, és azt is megtanulták, hogy fel kell melegíteni a motort ahhoz, hogy hideg időben biztonságosan el lehessen vele indulni.

A régi autók karburátort használtak arra, hogy bejuttassák az égéstérbe a begyulladó levegő-üzemanyaggőz keverékét. Ehhez jött még a hozzá a jó öreg szívató. A modern autók mindehhez egy elektromos befecskendező rendszert használnak, és ebben az esetben nincs szükség arra, hogy bemelegedjen a motor.

Sőt, ha valaki ilyen módon melegíti be a motort minden egyes alkalommal a téli hónapokban, azzal nagyon sok olajat fogyaszt az autó.

Az autókat egyébként úgy tervezték, hogy szélsőséges hőmérsékleten is működőképesek legyenek. Hacsak valaki nem folyton a sivatagban vagy a sarkkörön túl autózik, akkor a hőmérséklet nem okozhat problémát.

Azonban így is van néhány eset, amikor érdemes lehet bemelegíteni az autót:

  • abban az esetben, ha a meleg autóban szeretnénk vezetni;
  • abban az esetben, ha szeretnénk, hogy az ülésünk bemelegedne;
  • abban az esetben, ha szeretnénk, hogy a kormány ne legyen jéghideg;
  • vagy abban az esetben, ha könnyebbé szeretnénk tenni a hó és jég letakarítását a szélvédőről és az ablakokról.

Évente rengeteg benzint elpazarlunk, hogy teljesen feleslegesen bemelegítsük a motort.

A témában megkérdeztünk egy szakértőt is. Kiss Zoltán, az Újlipót Autószerviz szervizvezetője kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben az autó beindul a hideg időben, akkor nyugodtan elindulhatunk vele, szükségtelen várni. Azt tanácsolta azonban, hogy a hideg motornak nem tesz jót, ha nagyon meghajtjuk, így indulás után nem érdemes nagyon pörgetni a motort.

Ez egyébként igaz a legtöbb, karburátoros autóra is. Kiss Zoltán elmondása szerint az 1995-1996 után gyártott autókban már mindenhol elektromos rendszer fecskendezi az üzemanyagot az égéstérbe, így valóban szükségtelen, hogy benzint és olajat pazaroljunk a motor bemelegítésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére