Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Te is küldhetsz üzenetet a földönkívülieknek

888.hu

2016.03.21. 15:18

Budapesten tart elõadást a One Earth Message projekt kitalálója. Az üzenetet a New Horizons ûrszonda juttatja a mélyûrbe.

Bárki részt vehet annak az idegen civilizációknak szánt, és az egész emberiséget képviselő digitális üzenetnek a megalkotásában, amelyet a jelenleg a Plútó közelében repülő New Horizons űrszonda memóriájába szeretne feltölteni egy világszerte támogatókat kereső kezdeményezés.

Olyan üzenetet szeretnénk létrehozni, amely nem csupán a NASA-t, vagy az Egyesült Államokat képviselné, hanem az egész Földet."

– hangsúlyozta hétfőn Budapesten Jon Lomberg, a One Earth Message kezdeményezés elindítója.

Az amerikai űrművész és tudományos újságíró négy évtizeddel ezelőtt részt vett a Voyager űrszondákon elhelyezett híres aranylemezek megalkotásában, amelyek szintén az emberiség hírét hordozzák magukkal a világűrben. A Voyagerek esetében összesen hat hetük volt az aranylemez megtervezésére, ezért csupán egy szűk társaság dolgozhatott az üzeneten. Most azonban az internetet hívják segítségül, és egy olyan weblapot készítenek, amelyen bárki küldhet és véleményezhet javaslatokat arról, mi kerüljön a New Horizons memóriájába.

Nem tudom, pontosan mi lesz az üzenetben, de biztos vagyok abban, hogy jobb megoldás fog születni így, mintha csupán pár ember dönthetne a tartalomról."

A 2013-ban indult kezdeményezés első szakaszában egy 10 ezer aláírással ellátott petícióval igyekeztek felhívni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) figyelmét a kérdésre.

A világ 140 országából érkeztek aláírások, az Egyesült Államok után a legtöbben Magyarországról adták a nevüket az akcióhoz.

Noha az üzenettel kapcsolatban egyelőre nem hozott hivatalos döntést a NASA, a kezdeményezés bírja a New Horizons-projekt vezetőjének, Alan Sternnek a támogatását. A csapat elképzelései szerint az űrszonda memóriájában összesen 150 megabyte tárhelyet tudnának felszabadítani az üzenet számára.

Jon Lomberg szerint a csekély hasznosítható tárhely rendkívüli feladatot ró a kezdeményezésre, ugyanakkor mint fogalmazott, a megkötések, szigorítások a legtöbbször segítik a nagy művészeti alkotások megszületését. Az interneten keresztül javasolt képek és más anyagok válogatását egy nyolc szakértőt tömörítő tanácsadó testület fogja segíteni.

A művész szerint az üzenetnek először is tartalmaznia kell majd egy olyan útmutatót, amely segítheti az idegeneket az üzenet többi részének megfejtésében. Emellett háromdimenziós képek, hanganyagok, zene vagy akár software is helyet kaphat a csomagban. A cél egy olyan üzenet megalkotása, amely a körülményekhez képest a lehető legteljesebb képet adja a földi életről.

Jon Lomberg a projekt következő lépésének a szavazatok, javaslatok fogadására és rendszerezésére alkalmas internetes oldal elkészítését nevezte, amelyhez jelenleg is keresik a támogatókat. Elképzelései szerint az üzenet megalkotására és a New Horizons memóriájába való feltöltésére 2018-ban érkezhet el az idő.

A Puli Space Technologies meghívására érkezett amerikai művész két előadáson mutatja be Budapesten a kezdeményezést: hétfőn a Prezi főhadiszállásán, szerdán pedig a Design Terminálban fog beszélni a One Earth Message projektről.

A 888.hu üzenete az idegeneknek:

A komment szekcióba várjuk olvasóink üzenetét, amelyet a sajátunkkal együtt elküldünk a projekt vezetőinek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére