Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tyson: egy galaktikus állatkertben élünk

888.hu

2016.07.04. 16:58

Neil deGrasse Tyson a modern fizika és csillagászat egyik legismertebb népszerûsítõje. A magyar közönség talán a Kozmosz: Történetek a világegyetemrõl címû ismeretterjesztõ sorozatból ismerheti. Tyson, aki a Princeton Egyetemen tanít asztrofizikát, meglehetõsen egyedi humorral szokta megközelíteni az olyan típusú kérdéseket, hogy "Mi az élet értelme?". A tudós szerint elképzelhetõ, hogy egy "intergalaktikus állatkertben élünk".

Tyson szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az emberi faj valaha is kapcsolatba tud lépni más civilizációkkal. De az is lehet, hogy ez már megtörtént, csak épp az idegenek, ahelyett, hogy elpusztították volna az emberiséget, csupán kizártak minket az intergalaktikus közösségből és jelenleg "hörcsögketrecben" vagyunk. Mindezt persze az idegenek szórakoztatására.

Elképzelhető, hogy mégsem hülyeség a South Park című sorozat "Törölve" című részében felvázolt sztori? Ezt valószínűleg sosem tudjuk meg, ha mégis, akkor törölnek minket.

A híres asztrofizikus úgy látja, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a szuper intelligens földönkívüliek egy nap megtámadnak minket – amire Stephen Hawking is figyelmeztetett. Az is előfordulhat, hogy az idegenek csupán egy olyan helyet hoznának létre számunkra, ahol boldogan élhetünk – miközben ők jól mulatnak rajtunk.

Nem félek egy ilyen találkozástól, mert abban reménykedem, hogy kreálnának nekünk egy "állatkertet", ahol boldogok lennénk. Lehet, hogy ezt a helyet mi úgy hívjuk: Föld"

– mondta Tyson egy spanyolországi konferencián.

De még valószínűbb, hogy egyetlen, magasan fejlett idegen civilizációt sem érdeklünk.

Egy magasabb rendű civilizáció számára egyáltalán nem lennénk érdekesek. Olyan lehet ez, mint amikor sétálsz az utcán és elmész egy giliszta mellett. Téged érdekelne?"

Persze az is előfordulhat, hogy még ennyire sem vagyunk érdekesek a számukra. Lehet, hogy még annyira tudatlanok vagyunk, hogy a földönkívüliek simán elmennének mellettünk, anélkül, hogy egyáltalán észrevennének minket. Csak azért tartjuk magunkat annyira okosnak, mert nem tudjuk más, idegen fajhoz mérni a tudásunkat.

A gyomrunkban élő mikroorganizmusok számára az ember csupán egy sötét, levegőtlen cső, amelyen átmegy némi fekália, amelyből táplálkozhatnak. Ennyit jelent számukra az emberi élet"

– utalt arra a tudós, hogy elképzelhető, hogy ugyanolyan fejletlenek vagyunk, mint egy baktérium. Legalábbis egy intergalaktikus szupercivilizációhoz hasonlítva magunkat.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére